Nie je to len chuťová záležitosť.
Lekári Travis Stork a Jennifer Ashtonová testovali oleje, ktoré bežne používame na varenie. Kedy je najlepšie použiť rastlinný olej, repkový, olivový alebo kokosový olej?
"Je to skoro ako by sme boli späť na hodine chémie, pretože keď budete variť a zohrievať tieto oleje, niektoré pri určitých teplotách môžu skutočne oxidovať a produkovať voľné radikáli, proti ktorým sa snažíme bojovať," vysvetľuje doktorka Ashtonová. "Nie je to len chuťová záležitosť."
Rastlinný olej
Toto je najpopulárnejší zo štyroch olejov, ale nie je najzdravší. "Je to o 62 percentách polynenasýtených tukoch," hovorí doktorka, "čo znamená, že keď ho ohrejete a varíte, proste oxiduje veľmi rýchlo. Ja by som dala na posledné miesto."
Repkový olej
Len 15 percent nasýtených tukov, takže je o trochu lepší oproti rastlinnému oleju.
Olivový olej
"Podporuje zdravie srdca, je účinný na boj s cholesterolom, dokonca môže pomôcť znížiť zlý cholesterol," vysvetľuje doktor Stork. "Je chutný do dresingov, aj keď si v ňom namáčate chlieb." Ale varujem, stabilnejší je pri izbových teplotách. Ak sa vydáte nad 350 stupňov počas prípravy, začne sa rozpadávať, a to by nemalo byť tou najlepšou voľbou," tvrdí doktor Stork.
Kokosový olej
Keď varíte pri vysokej teplote, vyberte si kokosový olej. Má najviac nasýtených tukov a tým je aj najstabilnejší. Zaujímavé je, že je pevný aj pri izbovej teplote. "To je skvelá voľba, ak hľadáte trochu sladkej chuti," naznačuje doktor Stork.
Keď to zhrnieme, podľa doktorov to znamená, že favoritmi sú olivový a kokosový olej.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo