Na Liptovskej Mare bolo v utorok rušno. Zo špeciálnych chovných klietok, kde žijú ryby, vylovili viac než štyri tony pstruha dúhového. Boli sme sa pozrieť na to, ako takýto lov a následná preprava vyzerá.
„V marci sme doviezli rybu, ktorá mala 120 gramov. Intenzívnym chovom, kŕmením a prostredím dodnes narástla na 350 až 360 gramov,“ uviedol bývalý dlhoročný rybný hospodár na Liptovskej Mare Tibor Ilavský.
To je ideálna veľkosť na to, aby pstruhy mohli domácu vodu opustiť. Kupujú ich ďalší spracovatelia alebo rybári do svojich revírov. Vždy však musí prísť špeciálne nákladné auto.
Každá nádrž na ňom má 2000 litrov. Najprv sa naplní vodou a potom rybami. Tie však v prvom rade treba vyloviť z plávajúcich chovných staníc.
„Klietka má priemer 12 metrov, hĺbka siete je približne šesť metrov. V najhlbšom bode ide do osem a pol metra,“ popísal vedúci strediska SRZ Žilina Jozef Frolo.
Do veľkej kruhovej klietky nasadili 20 000 pstruhov. Vylovené ryby prevážajú v takzvanom mokrom člne. Na jeho dne sú diery, vďaka ktorým doňho prúdi voda a ryby prežijú cestu.
Keď sa pstruhy dostanú k brehu, z člna ich do nákladiaku vyvezie výťah. Každá ryba ale musí najprv prejsť cez váhu. Preprava živých rýb je špeciálna vec. Vodu v nádržiach chladia i okysličujú. Jazda s týmto nákladom je iná.
„Je to taká tečúca hmota. Tlačí dopredu. Treba dodržiavať zastávky a sem tam skontrolovať tie ryby,“ povedal prepravca živých rýb Georgei Csaba.
Rybie mäso je ľahko stráviteľné a bohatým zdrojom živín. Za rok by mal človek skonzumovať minimálne 12 kilogramov. Priemerný Slovák nedosiahne ani polovicu z toho.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo