Dochucovadlo, ktoré nájdeme v bežných potravinách, môže predstavovať riziko pre úspešné počatie. Zistili to slovenskí vedci.
Glutamátom sodným sa dochucujú mnohé potraviny. Naši vedci však zistili, že môže negatívne ovplyvniť plodnosť. Výskum Slovenskej akadémie vied (SAV) ukázal, že dochucovadlo predstavuje riziko pre úspešné počatie.
Vedci najskôr robili experimenty na myšiach. Samičky tesne pred a po počatí kŕmili glutamátom sodným. Výsledky ukázali, že dochucovadlo malo negatívny vplyv na ich embryá.
„Konzumácia potravín s glutamátom sodným môže predstavovať rizikový faktor pre započatie gravidity a pre skorý embryonálny vývin,“ uviedol Štefan Čikoš z Centra biovied SAV.
Sú za tým glutamátové receptory. V embryách môžu spôsobiť proces bunkovej smrti.
Čo však platí pre myši, nemusí automaticky platiť aj pre človeka. Vedci preto spravili dodatočnú analýzu a skúmali génové databázy ľudských embryí, či obsahujú receptory, ktoré sú schopné viazať glutamát a potom vyvolať tento efekt. Podľa Cikoša ich našli.
Glutamát sodný nájdeme pod označením E 621 alebo MSG. Používa sa na zvýraznenie chuti a vône.
Obsahujú ho aj bežné potraviny, najčastejšie tie vysoko spracované. Našli sme ho napríklad v kukuričných lupienkoch, v paštéte, v bujóne a bežne sa pridáva aj do omáčok. Je neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne a dostať ho kúpiť aj v balíčkoch.
„Treba byť opatrný a v perikoncepčnom období, keď ženy majú v úmysle založiť rodinu, obmedziť alebo znížiť príjem potravín, ktoré obsahujú glutamát sodný,“ odporúča Cikoš.
Podľa gynekologičky Zuzany Kosibovej na plodnosť vplýva mnoho faktorov. Zdravá strava je jedným z nich, no ak to s glutamátom nepreháňame, nie je nebezpečný.
„Jednoznačne nemožno odporučiť tehotným, aby požívali potraviny s glutamátom, ale malé množstvo v takýchto potravinách nie je nebezpečné pre tehotnosť. Napríklad konzumácia nejakej mrazenej a následne tepelne upravenej pizze určite nepoškodí tehotnosť, ak sa správne vyvíja,“ uviedla.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo