Zázrak v šálke: Obľúbená pochutina zlepšuje srdce, náladu aj krásu

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Flavonoidy v kakau podporujú mozog, srdce aj dobrú náladu. Odborníčka radí, ako si ho dopriať zdravo a s mierou.

Mnohí ho spájame s detstvom, s vôňou zimných večerov a so šálkou teplého mlieka. Kakao však nie je len sladká nostalgická pochúťka – podľa viacerých vedeckých štúdií ide o výnimočne zdravý nápoj, ktorý môže mať pozitívny vplyv na srdce, mozog aj psychickú pohodu. Obsahuje totiž flavonoidy – silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a podporujú krvný obeh.

Martina Matejičková, účastníčka šou Jama levova, upozorňuje, že pravidelná, ale umiernená konzumácia kvalitného kakaa (najlepšie s obsahom kakaa nad 70 %) môže zlepšiť prietok krvi a znížiť riziko vysokého krvného tlaku.

Flavonoidy zároveň podporujú činnosť mozgu, zlepšujú koncentráciu a pamäť. Niet divu, že si ho čoraz častejšie zaraďujú do svojho jedálnička aj ľudia, ktorí dbajú na zdravý životný štýl.

Prečítajte si tiež:

Podpora dobrej nálady aj krásnej pokožky

Okrem zdravotných benefitov pre srdce a mozog kakao ovplyvňuje aj našu náladu. Obsahuje teobromín a malé množstvo kofeínu, ktoré pôsobia povzbudivo, a navyše stimuluje tvorbu serotonínu – hormónu šťastia. Práve preto si po šálke horúceho kakaa mnohí z nás pripadajú pokojnejší a spokojnejší.

Kakaové boby sú tiež bohaté na horčík, železo a zinok, ktoré prospievajú pokožke, nechtom aj vlasom. Ak si navyše doprajete nesladené kakao bez umelých prísad, môže byť aj účinným spojencom v boji proti únave a stresu.

Na rozdiel od mnohých sladkých nápojov má teda tento tmavý elixír nielen lahodnú chuť, ale aj množstvo benefitov pre celé telo.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti