Nie sú to jahody ani broskyne. Tento druh ovocia si získal Slovákov, jedia ho celý rok

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Pestovatelia hlásia rastúci záujem o toto ovocie, ktoré si ľudia obľúbili nielen pre chuť, ale aj dostupnosť.

Nie sú to jahody, broskyne ani marhule. Najobľúbenejším ovocím na Slovensku je jablko. Viacerí z nás si bez neho nevedia predstaviť ani štedrovečerný stôl. Niektoré odrody sú dokonca vhodné aj pre diabetikov.

„Jablká sú na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe, najžiadanejší ovocný druh. Pestujú sa najviac a majú aj najvyššiu spotrebu,“ hovorí prezident Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

„Jablko je v porovnaní s iným ovocím dostupné prakticky celoročne, čo je obrovská výhoda, pretože si ho ľudia vedia kúpiť kedykoľvek,“ dodáva ovocinár z Dvorov nad Žitavou Milan Broškovič.

Prečítajte si tiež:

„Najvyhľadávanejšie jablko je odroda Evelina, chuťovo naozaj veľmi dobrá. Potom je tu skorá odroda Gala, ktorá je veľmi sladká,“ hovorí pestovateľ jabĺk Peter Kováč.

Šťavnatú chuť jabĺk si môžu vychutnať aj diabetici – treba však zvoliť vhodnú odrodu.

„Pre cukrovkárov je vhodná odroda Granny Smith. Kto má problém s cukrom, toto je pre neho ideálna voľba,“ vysvetľuje Kováč.

„Topaz, prípadne Idared, sú sladko-kyslé jabĺčka s nižším obsahom cukru,“ dodáva ovocinár Broškovič.

Prečítajte si tiež:

Stúpa záujem o slovenské jablká

Niekto neje jablká vôbec, iný si ich dopraje každý deň. Štatisticky však popularita domácich jabĺk rastie.

„Spotreba na jedného obyvateľa sa pohybuje okolo 14 kilogramov, ale je to určite o niečo viac,“ vysvetľuje prezident Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

„O slovenské jablká je veľký záujem. Vidíme to aj pri samozberoch – ľudia chodia a chcú práve slovenské jablká, čo nás veľmi teší ako pestovateľov,“ hovorí Kováč.

„Máme viacero kanálov predaja. Jeden z najlepších je školský program, kde počas školského roka dodávame do našich zmluvných škôl ovocie a šťavy, takže zásobujeme slovenské deti slovenskými produktami,“ tvrdí Broškovič.

Prečítajte si tiež:

„U detí, nehovorím, že sto percent všetkým chutí, ale pomerne veľa siahajú po jablkách. U generácie päťdesiatnikov je spotreba nižšia,“ dodáva Varga.

To sa však môže čiastočne zmeniť – väčšina domácností si totiž Vianoce bez jablka nevedia predstaviť.

„Patrí to k našim zvykom. Keď musíte rozrezať jabĺčko na vianočnom stole, aby ste vedeli, či bude mať dobrý rok, dúfame, že predaj sa ešte v decembri zvýši,“ uzatvára ovocinár Broškovič.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti