Aj keď mnohí zo zdražovania vinia obchodné reťazce, analýza to nepreukázala. Príčiny vidia skôr na strane producentov, ktorých zisky v uplynulých rokoch rástli.
Boli to roky 2022 a 2023, kedy ceny potravín vystrelili nahor a už tam aj poväčšine zostali. Všeobecný názor, že za zdražovanie mohli obchodné reťazce, teraz zbúrali analytici Protimonopolného úradu SR (PMÚ).
Analytici Protimonopolného úradu SR (PMÚ) skúmali potravinové odvetvie za posledné roky, keď ceny v obchodoch prudko vystrelili.
Skúmali viacero ukazovateľov, ktoré ovplyvňujú ceny, a to od prvovýrobcov cez spracovateľov potravín až po obchodníkov. Zamerali sa aj na zisky.
„Ziskové marže obchodníkov nerástli. Skôr vidíme miernejší nárast v strednej časti vertikály, to sú spracovatelia a výrobcovia,“ tvrdí Vladimír Peciar, riaditeľ analytickej jednotky PMÚ.
Z údajov vyplýva, že u poľnohospodárov počas najväčšej inflácie ziskové marže výrazne stúpli, čo súviselo s rastom svetových cien komodít, no potom sa dostali do normálu. U výrobcov potravín krivka profitu počas najväčšieho zdražovania rastie a má stále stúpajúci trend.
Naopak, u obchodníkov je zisk na pomerne rovnakej úrovni aj v čase, keď sme potraviny kupovali extrémne draho.
„Samozrejme, vítame takúto analýzu, pretože je dôležité sa rozhodovať na základe dát a nie emócií. V tých krízových rokoch bolo zvyšovanie cien zo strany producentov potravín na týždennej báze,“ tvrdí Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.
Analytici však hovoria aj o tom, že zvyšovanie cien u výrobcov malo svoje dôvody. Rástli ceny energií, práce aj surovín.
Potravinári túto analýzu berú s rezervou, keďže nepoznajú detaily. Jej závery však spochybňujú aj vzhľadom na to, že podiel slovenských potravín ťahá v našich obchodoch za kratší koniec.
„Pokiaľ by naši producenti potravín svojvoľne navyšovali ceny za účelom dosiahnutia vyšších ziskov, konkurenčne by neobstáli proti potravinám, ktoré sú k nám dovážané z okolitých krajín,“ tvrdí Andrej Gajdoš, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Analytická jednotka pomenovala aj ďalšie príčiny vysokých cien u nás. Je to malá konkurencia medzi potravinárskymi firmami, slabé čerpanie dotácií alebo fakt, že zo Slovenska vyvážame suroviny ako mlieko či mäso a výrobky potom dovážame a ich cena je tak vyššia.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo