Ľudia si často strážia jedálniček, ale menej už sledujú, ako rýchlo ich telo potravu spracuje. Viete, ako je na tom vaše trávenie? Jednoduchý test s kukuricou dokáže odhaliť, či vaše črevá fungujú správne.
Mnohí ľudia si dávajú pozor na to, čo jedia, no už menej sa zamýšľajú nad tým, ako ich telo spracováva potravu. Podľa výskumov to však zohráva kľúčovú úlohu v zdraví črevného traktu.
Trávenie potravy ovplyvňuje obrovské množstvo mikroorganizmov žijúcich v črevách. Ako uvádza web Science Alert, kvalita črevnej mikroflóry má priamy dopad na to, ako rýchlo prechádza potrava tráviacim traktom. Črevný tranzitný čas, teda doba od zjedenia potravy po jej vylúčenie, je dôležitým ukazovateľom zdravia čreva.
Podľa mikrobiologičky Emily Leemingovej je sledovanie tranzitného času jednoduchým spôsobom ako zistiť, ako dobre fungujú naše črevá. Príliš rýchle alebo, naopak, pomalé trávenie, môže ovplyvniť rovnováhu mikroorganizmov v črevách, a tým aj celkové zdravie, uviedol denník The Telegraph.
Ak chcete vedieť, ako na tom ste, existuje jednoduchý a dostupný spôsob, ako si to otestovať. Potrebujete len plechovku kukurice. Keďže ľudské telo nedokáže stráviť jej šupku, slúži ako spoľahlivý indikátor.
Postup je jednoduchý:
Priemerný tranzitný čas je 24 hodín. Ak sa váš výsledok pohybuje v rozmedzí 14 až 58 hodín, vaše trávenie funguje správne. Ak je čas kratší ako 14 hodín, môže to naznačovať, že telo nestíha vstrebať potrebné živiny. Naopak, čas dlhší ako 58 hodín môže svedčiť o nedostatku dôležitých baktérií v črevách.
Podľa Leemingovej je kľúčom k zlepšeniu konzumácia dostatočného množstva vlákniny. „Vláknina pomáha spomaliť príliš rýchly tranzit a naopak urýchliť ten, ktorý je príliš pomalý,“ vysvetlila.
Bohatým zdrojom vlákniny sú semená, orechy, ovocie a zelenina. Pravidelná konzumácia týchto potravín môže pomôcť udržať črevá v dobrej kondícii a podporiť zdravé trávenie.
Tráviace ťažkosti trápia mnohých ľudí. Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sa dozviete viac:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo