Ako zistiť, či máte zdravé trávenie? Na jednoduchý test vám postačí plechovka kukurice

Ako zistiť, či máte zdravé trávenie? Na jednoduchý test vám postačí plechovka kukurice
Ilustračná snímka Zdroj: Profimedia

Ľudia si často strážia jedálniček, ale menej už sledujú, ako rýchlo ich telo potravu spracuje. Viete, ako je na tom vaše trávenie? Jednoduchý test s kukuricou dokáže odhaliť, či vaše črevá fungujú správne.

Mnohí ľudia si dávajú pozor na to, čo jedia, no už menej sa zamýšľajú nad tým, ako ich telo spracováva potravu. Podľa výskumov to však zohráva kľúčovú úlohu v zdraví črevného traktu.

Trávenie potravy ovplyvňuje obrovské množstvo mikroorganizmov žijúcich v črevách. Ako uvádza web Science Alert, kvalita črevnej mikroflóry má priamy dopad na to, ako rýchlo prechádza potrava tráviacim traktom. Črevný tranzitný čas, teda doba od zjedenia potravy po jej vylúčenie, je dôležitým ukazovateľom zdravia čreva.

Podľa mikrobiologičky Emily Leemingovej je sledovanie tranzitného času jednoduchým spôsobom ako zistiť, ako dobre fungujú naše črevá. Príliš rýchle alebo, naopak, pomalé trávenie, môže ovplyvniť rovnováhu mikroorganizmov v črevách, a tým aj celkové zdravie, uviedol denník The Telegraph.

Prečítajte si tiež:

Jednoduchý domáci test s kukuricou

Ak chcete vedieť, ako na tom ste, existuje jednoduchý a dostupný spôsob, ako si to otestovať. Potrebujete len plechovku kukurice. Keďže ľudské telo nedokáže stráviť jej šupku, slúži ako spoľahlivý indikátor.

Postup je jednoduchý:

  1. Počkajte niekoľko dní, aby ste si boli istí, že v črevách nemáte žiadnu kukuricu.
  2. Skonzumujte tri polievkové lyžice kukurice a zaznamenajte si čas, kedy ste ju zjedli.
  3. Sledujte, kedy sa kukurica objaví vo vašej stolici. To určí váš tranzitný čas.

Priemerný tranzitný čas je 24 hodín. Ak sa váš výsledok pohybuje v rozmedzí 14 až 58 hodín, vaše trávenie funguje správne. Ak je čas kratší ako 14 hodín, môže to naznačovať, že telo nestíha vstrebať potrebné živiny. Naopak, čas dlhší ako 58 hodín môže svedčiť o nedostatku dôležitých baktérií v črevách.

Prečítajte si tiež:

Ako zlepšiť trávenie?

Podľa Leemingovej je kľúčom k zlepšeniu konzumácia dostatočného množstva vlákniny. „Vláknina pomáha spomaliť príliš rýchly tranzit a naopak urýchliť ten, ktorý je príliš pomalý,“ vysvetlila.

Bohatým zdrojom vlákniny sú semená, orechy, ovocie a zelenina. Pravidelná konzumácia týchto potravín môže pomôcť udržať črevá v dobrej kondícii a podporiť zdravé trávenie.

Tráviace ťažkosti trápia mnohých ľudí. Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sa dozviete viac:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti