Domáce

Muž zjedol nátierku a prišlo mu nevoľno. Teraz leží v kóme

Banskobystrická Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta
Banskobystrická Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Zdroj: TASR

Spoločnosť, ktorá nátierku vyrobila sa bráni. Muž vraj v ten deň jedol aj iné potraviny.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica zaznamenal uplynulý týždeň jeden prípad podozrenia na botulizmus u 43-ročného pacienta z okresu Banská Bystrica. Clostridium botulinum patrí medzi mikrobiálnych pôvodcov alimentárnych intoxikácií - otravy z potravín.

Ako TASR informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová, testami, ktoré vykonali laboratóriá banskobystrického RÚVZ z odobratých vzoriek - obsahu z troch obalov cícerovej nátierky, výrobcu ALFA BIO (dátum spotreby 21.8.2015), ktoré pacient konzumoval, bolo detekované suspektné Clostridium botulinum.

"Zvyšky z obalov koložvárskej kapusty vegetariánskej, ktorú tiež konzumoval, boli negatívne, rovnako ako vyšetrenie obsahu cícerových nátierok odobratých v originálnom balení tej istej šarže," uviedla k prípadu hovorkyňa.

Ťažoba na žalúdku a nevoľnosť

Pacient ochorel v noci z 11. na 12. augusta, keď začal pociťovať prvé príznaky - ťažoba na žalúdku a nevoľnosť. Nad ránom vstal, mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním. Išiel so sprievodom na lekársku službu prvej pomoci, odkiaľ ho poslali na urgentný príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

Nad ránom vstal, mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty

Tam ho prijali na hospitalizáciu na neurologickú kliniku, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov. Jeho stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na metabolickú JIS internej kliniky. Podali mu tri dávky antibotulinického séra. Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny.

"Ide teda o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu a ako faktor prenosu bola pravdepodobne cícerová nátierka, v ktorej zvyškoch bolo detekované suspektné Clostridium botulinum," uviedla vedúca odboru epidemiológie RÚVZ B. Bystrica Mária Avdičová.

Preverujú potraviny

Zároveň bola o výskyte botulizmu a epidemiologických okolnostiach upovedomená Regionálna veterinárna a potravinová správa Banská Bystrica (RVPS), ktorá je kompetentná vo veci konať podľa zákona. RVPS ihneď pozastavila ďalšiu distribúciu cícerovej nátierky aj koložvárskej kapusty vegetariánskej všetkých šarží a vykonáva ďalšie šetrenie na zabezpečenie preventívnych opatrení u výrobcu a na trhu s ohľadom na ochranu zdravia spotrebiteľov vrátane informovania verejnosti.

„Keďže uvedená potravina je tesne pred dátumom spotreby - 21. augusta 2015, a v predajniach sa už pravdepodobne nenachádza, ale môžu ju mať zakúpenú spotrebitelia, aj touto cestou informujeme a vyzývame obyvateľstvo, aby uvedenú nátierku už nekonzumovali," upozornila Avdičová.

Spoločnosť sa bráni, muž nejedol len nátierku

Spoločnosť ALFA BIO, ktorej výrobkom sa mal intoxikovať 43-ročný muž z okresu B. Bystrica mikrobiálnou nákazou, spôsobujúcou botulizmus, podnikne všetky opatrenia na prešetrenie možného dôvodu nákazy. "Vzniknutá situácia nám určite nie je ľahostajná," píše sa v stanovisku, ktoré spoločnosť zaslala TASR. ALFA BIO má certifikovaný systém bezpečnosti potravín podľa štandardov normy ISO 22000.

"Výrobné záznamy danej šarže boli preverené Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou (RVPS), ktorá nezistila žiadne nedostatky. Doposiaľ neboli predložené žiadne relevantné dôkazy o tom, že otravu spôsobila cícerová nátierka. Vzorky nátierky odobraté RVPS boli odoslané do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu. Protokoly o výsledkoch mikrobiologických skúšok nátierky danej šarže predložíme okamžite po ich doručení a budeme informovať verejnosť," uvádza sa v správe.

Podľa spoločnosti dotknutá osoba v ten istý deň nejedla len jej výrobok, ale zjedla aj huby, a pracuje vo firme, ktorá zváža biologický odpad z ambulancií.

Spoločnosť ALFA BIO zakladá svoje úspešné podnikanie najmä na bezpečnosti a kvalite svojich výrobkov, bez výhrad spolupracuje so štátnymi orgánmi, ktoré konajú v rámci prešetrenia situácie.

„Informujeme, že výsledky mikrobiologických testov vykonaných v akreditovanom laboratóriu boli jednoznačne negatívne. Regionálna veterinárna a potravinová správa nezistila žiadne pochybenia pri dodržiavaní systému bezpečnosti potravín - HACCP a správnej výrobnej praxe - GMP. Prioritou spoločnosti ALFA BIO je výroba nielen zdravých potravín, ale aj ich trvalá bezpečnosť a kvalita, ktorej podriaďujeme všetky procesy v spoločnosti. V našej výrobe k pochybeniu jednoznačne nedošlo. Potvrdzuje to aj šetrenie Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy," povedal Juraj Lunter, výkonný riaditeľ spoločnosti.


Čo je to botulizmus?

Botulizmus vzniká ako následok pôsobenia botulotoxínu na ľudský organizmus. Kmene baktérie Clostridium botulinum produkujú neurotoxín označovaný ako botulotoxín, ktorý patrí medzi najsilnejšie známe jedy. Je to ťažká, život ohrozujúca otrava jedlom. Clostridium botulinum je grampozitívna baktéria v tvare tyčinky a je schopná vytvárať spóry. Vo forme spór je bežne rozšírená v prírode - v pôde, bahne, vode, na koreňovej a inej zelenine.

Okrem toho sa nachádza aj v tráviacom systéme zvierat, odkiaľ môže byť vylučovaná do prostredia. Prenos klostrídií na potraviny sa môže uskutočniť pri výrobe, pri skladovaní, pri príprave stravy a podobne. Rizikové sú najmä potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny. Baktérie Clostridium botulinum sú schopné množenia v širokej škále potravín, ak majú optimálne podmienky, t. j. nedostatok kyslíka a vhodná teplota.

BANSKÁ BYSTRICA/TASR
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Dôležité udalosti