Všetky pálenice idú v tieto dni na plné obrátky. Aj keď je tento rok menej ovocia, ako bolo vlani, nezastavia sa ani jeden deň.
Navštívili sme jednu z tradičných páleníc. Aj keď má viac než 100 rokov, prenesie vás do 21. storočia.
„Jabĺčok je tento rok oveľa menej. Zato sliviek je celkom dosť, ale tiež je to menej ako minulý rok. Minulý rok bol veľmi silný,“ hovorí páleničiarka Eva Švancarová.
Aj keď je ovocia menej, do páleníc vozia gazdovia kvas už druhý mesiac každý deň. Pán Drobný z Kopaníc mal tentoraz bohatú úrodu oskoruše.
„Je nielen dobrou pálenkou, ale aj veľmi zdravá. Hlavne na žalúdok. Mali sme aj slivky, tých bolo menej. Jabĺk toho roku absolútne nebolo,“ vraví.
Termín momentálne dostanete v pálenici najbližšie o tri mesiace.
Pestovateľov ovocia, ktorí sú ochotní zbierať úrodu a dať ju vypáliť, je však menej ako v minulosti. Odrádza ich 40-percentné navýšenie na spotrebnej dani v priebehu dvoch rokov.
„Za liter 50-percentného destilátu platí zákazník takmer deväť eur,“ priblížila Švancarová.
Z troch páleníc v Myjave ostala už len jedna. Aj keď prešla po 100 rokoch výraznou zmenou, niektoré tradičné prvky výroby obnovili.
„Zreje v hlinených amforách, vtedy je slivovica jemná, okrúhla a lahodná. Úplne tradičný spôsob zrenia destilátu, najtradičnejší,“ opisuje Švancarová.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo