Vianočné jedlá a lieky: Farmaceutka vymenovala kombinácie, ktorým sa rozhodne vyhnite

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Zdroj: Freepik/Profimedia

Koláčiky, šalát, vyprážaná ryba či vaječný koňak. K vianočným sviatkom neodmysliteľne patria aj dobroty od výmyslu sveta. A keďže ide o taký výnimočný čas, chceme si dopriať hojne a často aj to, čo by sme nemali.

Existujú však prípady, keď by to mohlo mať veľmi neblahý vplyv na naše zdravie. Klinická farmaceutka Orsolya Hrubá porozprávala o tom, na aké jedlá a nápoje by sme si počas sviatkov mali dať pozor v prípade, že dlhodobo užívame lieky.

„Vianoce sú obdobím pohody a spoločných stolovaní, no aj v tomto čase je dôležité vedieť udržať mieru v jedle aj alkohole, čo platí dvojnásobne pre pacientov s chronickými ochoreniami,“ povedala v úvode odborníčka.

Podľa nej je pravidlom číslo jeden vyhnúť sa extrémom – ako v jedle, tak aj v pití.

Ešte viac to však platí v prípade ťažkých a mastných jedál, sladkostí a tvrdého alkoholu. „Ide najmä o pacientov v seniorskom veku s kardiovaskulárnymi ochoreniami, kam patrí vysoký tlak, srdcové arytmie, poruchy zrážania krvi, s cukrovkou, ochoreniami štítnej žľazy, pečene a obličiek,“ vymenovala farmaceutka.

Prečítajte si tiež:

Jedlo vs. lieky

Ak dlhodobo užívate lieky, pri vianočných dobrotách si dajte pozor na to, čo si vyberáte a koľko toho zjete.

„Problémom môže byť nadmerná konzumácia niektorých potravín, ako sú škorica, grapefruit a jeho šťava, ale aj vybrané bylinky, napríklad ľubovník bodkovaný, či potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré môžu meniť účinok viacerých liekov,“ uviedla Hrubá.

Vymenovala aj konkrétne rizikové kombinácie: „Pacienti užívajúci lieky na riedenie krvi, najmä warfarín, by si mali aj počas sviatkov dôsledne strážiť príjem potravín s vysokým obsahom vitamínu K, ako sú kapusta a zelená listová zelenina, keďže môžu znižovať účinnosť liečby.“

Obozretní musia byť aj cukrovkári. Pozor by si mali dať najmä na sladkosti a alkohol. „Tie môžu viesť k výrazným a nebezpečným výkyvom hladiny cukru v krvi,“ uviedla odborníčka.

„Pri užívaní liekov na štítnu žľazu je zas potrebné dodržiavať časový odstup od jedla, ideálne aspoň 30 minút, keďže potraviny ako mak, orechy, sója, káva či mlieko môžu znižovať vstrebávanie lieku, a tým aj jeho účinok,“ zdôraznila.

Dodala, že u pacientov s ochoreniami pečene a obličiek predstavujú zvýšené riziko najmä ťažké, mastné a slané jedlá v kombinácii s alkoholom: „Môžu nadmerne zaťažovať tieto orgány.“

Prečítajte si tiež:

Lieky proti bolesti či horúčke

Podľa farmaceutky môže problém nastať aj pri liekoch, ktoré neužívame pravidelne. „Riziková je najmä kombinácia silných liekov proti bolesti, opioidných analgetík, s alkoholom, ktorá môže viesť k výraznému útlmu centrálneho nervového systému a dýchania,“ upozornila odborníčka.

Rovnako pripomína neriskovať a nedávať si pohárik ani v prípade užívania antibiotík: „Alkohol môže znižovať účinnosť liečby, zhoršovať vstrebávanie a navyše oslabuje imunitnú odpoveď organizmu, zároveň zvyšuje výskyt nežiadúcich účinkov, ako sú nevoľnosti, hnačka či závraty.“

Ak vás rozbolela hlava alebo hrdlo, či ste nebodaj dostali teplotu a siahli ste po voľne dostupnom lieku, takisto ho nemiešajte s alkoholom. „Kombinácia alkoholu s paracetamolom predstavuje významné riziko poškodenia pečene. Súčasné užívanie alkoholu s ibuprofénom zvyšuje riziko podráždenia žalúdka a vzniku krvácania,“ varuje odborníčka.

Prečítajte si tiež:

Alkohol a kofeín

Ak užívate lieky dlhodobo, odporúčaním farmaceutky je nedať si počas sviatkov ani jeden povestný „pohárik na zdravie“. Jeho efekt by totiž mohol byť úplne opačný.

„Ľudia užívajúci lieky by sa mu mali úplne vyhnúť. Alkohol môže zhoršiť účinok liekov, zvýšiť riziko vedľajších účinkov a zaťažiť pečeň či srdce. Preto ani malý pohárik nemusí byť bezpečný, najmä u seniorov alebo pacientov s viacerými ochoreniami,“ zdôraznila Orsolya Hrubá.

Opatrný treba byť aj pri príjme kofeínu, ktorý sa nenachádza len v káve, ale aj v čaji a rôznych sladených nápojoch.

„Nadmerný príjem kofeínu (nad 300 – 400 miligramov) môže spôsobiť búšenie srdca, nervozitu, nespavosť alebo tras rúk a zároveň môže znižovať účinnosť niektorých liekov, napríklad liekov na štítnu žľazu, liekov ovplyvňujúcich srdcový rytmus alebo liekov proti úzkosti a nespavosti,“ vysvetlila farmaceutka.

Nezabúdajte na pravidelnosť

Popri mnohých návštevách a rodinnom programe sa môže stať, že človek zabudne aj na pravidelne užívané lieky. Orsolya Hrubá však upozorňuje, aby sme si na to dali pozor.

„Okrem výberu a množstva jedál treba dbať aj na dodržanie pravidelnosti užívania liekov. Účinnosť a bezpečnosť liekov totiž nezohľadňuje sviatočné výnimky – užívanie liekov si vyžaduje pravidelnosť a stabilitu aj počas Vianoc. Výpadok dávky alebo jej posunutie môže spôsobiť náhlu zmenu zdravotného stavu,“ zdôraznila odborníčka.

Pozrite sa, ako vyzerali Vianoce našich predkov:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Exkluzívne

Dôležité udalosti