Rozhodnutie jesť ich môže ovplyvniť vaše zdravie, ale aj váhu a peňaženku.
Niektoré potraviny sú tak zdravé, že nechýbajú na zozname jedál každého odborníka na zdravú výživu. Ale často na týchto zoznamoch chýbajú výživové drahokamy alebo nedocenené potraviny, ktoré si to naozaj zaslúžia.
Vybrať si to najlepšie nie je vždy jednoduché. Navyše sú potraviny, ktoré sú naopak preceňované, ako napríklad šaláty. Sú vnímané ako dobré a zdravé, ale opak môže byť pravdou.
Prečítajte si viac o potravinách, ktoré nie sú brané ako nutričná bomba, ale rozhodne si s nimi môžete vynoviť váš jedálniček. Zoznámte sa s nimi a dozviete sa viac o výživových hodnotách potravín vo všeobecnosti. To vám pomôže robiť lepšie rozhodnutia, ktoré môžu ovplyvniť vaše zdravie, váhu a aj peňaženku.
Aké sú kritériá?
Aby bol náš zoznam potravín efektívny, musia tam byť potraviny, ktoré sú známe, široko dostupné, cenovo dostupné, bohaté na živiny, a to je najdôležitejšie, skvelo chutiť. Veď k čomu je super jedlo, pokiaľ nie je kulinárskym zážitkom?
Okrem známych super potravín ako sú čučoriedky, orechy a losos nás zaujímalo, ktoré potraviny sú podceňované a nemali by chýbať vo vašom jedálničku.
Fazuľa a šošovica
Bez pochybností, fazuľa a šošovica patria medzi najviac prehliadané potraviny v obchode. Fazuľa je naozaj bohatá na bielkoviny, vlákninu, komplexné sacharidy, železo, horčík, draslík a zinok.
Univerzálna a šetrná k vašej peňaženke, fazuľa v konzerve obsahuje vysoké množstvo sodíka, ktoré ale môžete znížiť až o 40 percent tým, že fazuľu dôkladne opláchnete vo vode.
Odporúčané množstvo sú tri šálky týždenne, čo sa podarí málokomu. Konzumácia stravy bohatej na strukoviny môže prispieť k podpore chudnutia a bolo preukázané, že znižuje hladinu LDL (tzv. zlého cholesterolu) a zvyšuje hladinu HDL (tzv. dobrého cholesterolu).
Dávajte fazuľu do polievok, duseného mäsa, šalátov alebo si spravte vegetariánsku nátierku s mixovanej fazule a pridajte do nej obľúbené korenie.
Vodový melón
Melón je obľúbeným letným ovocím takmer pre každého. Ale pretože je prirodzene sladký, niektorí ľudia sa mu vyhýbajú (pretože si myslia, že má vysoký obsah cukru).
Melón by mal byť bežnou súčasťou vašej každodennej stravy. Je zábavné ho jesť, je sladký, šťavnatý, s nízkym obsahom kalórií a plný vitamínov C, A, draslíku a lykopénu. Pretože obsahuje veľa vody, pomáha telu s tekutinami, ktoré potrebuje.
Bonusom je hrubá kôra, ktorá udržuje pesticídy ďaleko od dužiny.
Sladké zemiaky
Sladké zemiaky sú spájané s vysokým obsahom kalórií a sacharidov, pretože sú prirodzene sladké. Ale nenechajte sa zmiasť.
Sladké zemiaky sú nutričnou bombou a jedným z najlepších druhov zeleniny. Nielen že sú výborným zdrojom betakaroténu, vitamínu C, vlákniny a draslíka, ale táto veľmi podceňovaná zelenina je tak univerzálna, že si ju môžete vychutnať len s veľmi málo kalóriami navyše.
Pripraviť si ich môžete ako pomaly pečené posypané škoricou, jablkovou dreňou a drveným ananásom alebo s čiernou fazuľou a salsou. Alebo ich nakrájajte na hranolčeky a opečte v rúre dozlata.
Červená kapusta
Skvelý zdroj vlákniny, vitamínov A, D a K, kyseliny listovej a mnohých stopových prvkov s iba 22 kalóriami na jednu šálku. Bohatá na antioxidanty, táto zelenina môže zvýšiť aktivitu enzýmov bojujúcich proti rakovinovým bunkám.
Môžete ju jesť surovú, varenú, sladkú, slanú alebo len tak v miske ako kapustový šalát, môžete ju pridať do takmer čohokoľvek od polievok, šalátov, sendvičov, hamburgerov a mnoho ďalších.
Majte červenú kapustu "na očiach", aby ste sa inšpirovali ako pridať ďalšiu farbu a výživu do vášho jedla.
Konzervované paradajky
Pečené drvené paradajky by mali byť bežnou súčasťou vašej špajzy. Všetci si myslia, že čerstvé sú najlepšie, ale varené paradajky pomáhajú uvoľniť niektoré lykopény, takže sa lepšie vstrebávajú.
Štúdia pred časom uviedla, že strava bohatá na paradajky môže pomôcť pri prevencii rakoviny prostaty, a že lykopén (silný antioxidant) môže tiež pomôcť predísť iným druhom rakoviny. Samozrejme, že životný štýl a genetické faktory tiež ovplyvňujú riziko vzniku rakoviny.
Konzervované paradajky sú vhodné na pizzu, omáčky a domácky robenú salsu alebo ich môžete použiť do polievok, duseného mäsa a na rôzne zeleninové misy. A ak ste na konci so silami, konzervované potraviny sú vašim záchrancom.
Ak konzervované paradajky nemáte veľmi v obľube, čo takto zeleninové šťavy? Sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C a draslíka.
Čistý, nízkotučný grécky jogurt
Existuje mnoho jogurtov na trhu a čistý, nízkotučný grécky jogurt je favoritom. Všetky jogurty sú výborným zdrojom vápnika, draslíka, bielkovín, zinku a vitamínov B6 a B12.
Čo odlišuje grécky jogurt od ostatných je jeho silnejšia, krémovejšia textúra, pretože tekutá srvátka je odstredená. Tiež obsahuje probiotické kultúry, má menej laktózy a dvojnásobný obsah bielkovín v porovnaní s bežnými jogurtmi.
Vynechajte extra cukor a kalórie, ktoré sa nachádzajú vo väčšine jogurtov a napumpujte sa proteínmi výberom gréckeho jogurtu, ktorý obsahuje dvakrát toľko bielkovín, čo je skvelé pre kontrolu váhy, pretože vás to zasýti na dlhšiu dobu. Na spestrenie chuti si do jogurtu pridajte čerstvé ovocie alebo obľúbené celozrnné obilniny.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo