Ich výhody ocenia všetci milovníci chutného a zdravého jedla.
Využívanie pary na prípravu jedál nie je žiadna novinka. Tento spôsob úpravy jedla používali naši predkovia už tisícky rokov pred nami. Moderné parné rúry ho ale priviedli do dokonalosti. Pečenie vďaka nim už nikdy nebude také ako predtým.
Výhody parných rúr ocenia všetci milovníci chutného a zdravého jedla. Pečenie s parou je zdravšie ako v tradičných teplovzdušných rúrach. Para udržuje vo vnútri rúry ideálnu úroveň vlhkosti, preto netreba pri pečení používať tuky alebo olej. Vďaka pare si jedlá navyše lepšie uchovávajú chute, prirodzenú farbu a textúru, živiny, vitamíny a minerály. Z každého jedla dostanete ešte viac, ako ste boli zvyknutí.
Praktickosť je tiež veľkou výsadou parných rúr. Už žiadne pečenie mäsa, zeleniny a koláču na etapy. V parnej rúre môžete pripravovať viaceré jedlá naraz, pretože aróma ani chute sa vďaka pare neprenášajú medzi jedlami. Čas vám ušetrí aj to, že príprava pokrmov v pare trvá kratšie, takže už nikdy nestrávite celé doobedie prípravou nedeľného obedu.
Môžete zabudnúť aj na mikrovlnky. Parné rúry sú vhodné aj na zohrievanie a rozmrazovanie jedál a ešte lepšie zachovávajú ich chuť a konzistenciu. V neposlednom rade potešia parné rúry aj rodičov - sú ideálne na dezinfekciu detských fľaštičiek.
Ako to celé funguje?
Technológia, ktorá sa ukrýva v parných rúrach je jednoduchá a pritom geniálna. Vo svojich útrobách majú nádržku na vodu, ktorá je počas pečenia zohrievaná. Premieňa sa na paru, ktorá cirkuluje v priestore rúry a upravuje jedlo. Keďže voda sa vyparuje pri 100 °C, na prípravu jedál s parou stačí nižšia teplota, čo vám ušetrí výdavky za energie. Mnohé parné rúry ponúkajú aj kombináciu pary a teplého vzduchu, čím zabezpečujú, že vaše jedlá budú nielen nadýchané vďaka pare, ale aj chrumkavé zvonku vďaka teplému vzduchu.
Para v praxi
Para v rúrach, ktoré kombinujú teplý vzduch a paru, má multifunkčné využitie. Niekedy jej na dosiahnutie želaného výsledku stačí málo, inokedy jej potrebujete viac. Záleží to od toho, čo pečiete. Napríklad pri pečení koláčov vám pomocnú ruku podá funkcia SteamBake® od Electroluxu, ktorá používa len malé množstvo pary, presne v tom správnom momente. Tým cesto prevzdušní, vďaka čomu budú vaše koláče dokonale nadýchané.
Pre tých z vás, ktorí túžia po veľkej verzatilite pečenia, je tu funkcia SteamBoost®, ktorá ponúka až tri rôzne úrovne pary. Jednu na pečenie múčnikov, jednu na pečenie mäsa a chrumkavú kôrku, a ďalšiu úroveň s vlhkou parou. Takže môžete vytvoriť nielen chrumkavý chlieb, ale aj šťavnaté pečené mäso a ryby.
Čistenie s parou
O parných rúrach sa niekedy hovorí, že sú náročnejšie na údržbu. Nie je to však úplne tak. Para pomáha aj pri čistení vnútorných priestorov rúry. Stačí do nádobky na vodu naliať zmes vody a octu a spustiť čistiaci program. Po skončení programu len utriete vnútorný priestor a vaša rúra zažiari čistotou. Dokonale sa tak vyčistí aj rošt a ťažko prístupné miesta v rúre.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo