Solíme veľa, prečo je to nezdravé?

Ilustračná snímka.
Zdroj: Shutterstock.com

Denná dávka soli by sa mala pohybovať okolo 6 gramov. My sme si priemer zdvojnásobili, čo sa odzrkadľuje najmä na zdraví.

Milujeme slané jedlá a dôkazom toho je aj fakt, že Slováci solia dvakrát viac ako je odporúčaná denná dávka.

Údené mäso, slanina, šunka alebo paštéty. Aj to sú jedlá, v ktorých sa nachádza veľké množstvo soli, ktorú musí naše telo spracovať. Preto nebuďte ľahostajní a sledujte množstvo soli v zloženiach výrobkov.

Denná dávka soli

Denná dávka soli by sa mala pohybovať okolo 6 gramov. Slováci si posunuli tento priemer na 10 až 15 gramov dennej dávky, čo sa odzrkadľuje najmä na zdravotnom stave. Pri prijatí denného doporučeného množstva soli náš organizmus využije potrebné minerály a soľ v strave nebude problémom.

Aj málo soli škodí

Kuchynská soľ je chemickou zlúčeninou sodíka a chlóru, ktoré zabezpečujú správne fungovanie buniek v organizme. Podieľajú sa na udržovaní rovnováhy vody v bunkách a sú potrebné pre správne fungovanie srdca, nervov a svalov.

Zdroj: Shutterstock.com

Nedostatok sodíka v tele môže spôsobiť svalové kŕče, dehydratáciu organizmu alebo bolesti hlavy či nesústredenosť. S týmito problémami sa však stretnete ojedinele, pretože soľ sa nachádza vo veľkom množstve potravín.

Solenie s mierou

Nadbytočný príjem soli môže mať za príčinu poškodenie funkcie obličiek a problémy s krvným tlakom. Lekárske výskumy dokázali, že ak je denný príjem soli nad 8 gramov denne, človek má vyššiu pravdepodobnosť, že v budúcnosti bude trpieť vysokým krvným tlakom.

Problémom je, že približne 80 percent denne prijatej soli pochádza zo spracovaných potravinárskych výrobkov, a preto je nutné obmedziť solenie tam, kde máte možnosť. Na svojom tanieri.



BRATUSLAVA/KamzaKrasou.sk, Lucia
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti