Už pol hodinu po jeho vypití sa prudko zvýši aktivita a výkonnosť mozgu.
Čaj pôsobí blahodárne na mozgovú aktivitu a zvyšuje jeho energiu a pracovné obrátky. Vyplýva to z experimentálneho výskumu v Newcastle, kde zistili, že už pol hodiny po vypití čaju sa prudko zvýši aktivita a výkonnosť mozgu. K účinku dochádza po konzumácii čierneho aj zeleného čaju. Píše bety.cz.
Stojí za tým účinná látka - flavonoidy. Tie potláčajú zápaly, podporujú prietok krvi mozgom a bránia vzniku cievnych zrazenín. "Asi 30 minút až hodinu po vypití čaju sa výrazne zvýšili mozgové vlny théta," uviedli autor z Newcastlejskej univerzity v článku pre odborný časopis Nutritional Neuroscience.
V experimentálnej štúdii sledovali aktivitu mozgu pomocou elektroencefalografu. Po konzumácii čaju prístroj zaznamenal vyššiu aktivitu tzv. vĺn théta, vlny alfa a beta sa zvýšili len mierne.
Antioxidanty v čaji nepôsobia pozitívne len na mozog. Je preukázané, že tiež chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, omladzujú tkanivo aj celý organizmus a sú prevenciou rakoviny, diebetu typu 2 a chorôb obehovej sústavy.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo