O mnohých jedlách ani len netušia, že obsahujú stopy živočíšnych prvkov.
Vegetariánstvo je životný štýl, pri ktorom človek pre etické presvedčenie neje mäso. Vegetariáni si musia dávať dobrý pozor na to, čo jedia. Ale nie je to také jednoduché. Živočíšne zložky sa totiž nachádzajú aj v potravinách, o ktorých by ste si to ani len nepomysleli. Píše Daily Mail.
Zakladateľka VeggieVision TV Karin Ridgers tvrdí, že problémové sú napríklad banány. Tie sú niekedy ošetrované pesticídami, ktoré obsahujú niektoré zložky z mäkkýšov a kôrovcov. Problémom si aj figy. Po opelení môže včela uviaznuť v kvete, zomrieť tam a stať sa tak súčasťou ovocia.
Vegetariáni by sa tak mali do detailu zaoberať tým, odkiaľ ich jedlo pochádza a či nemohlo prísť do kontaktu s niečím, čo je živočíšneho pôvodu. Problémom je aj červené potravinárske farbivo karmín. Vyrába sa z vysušených tiel hmyzu červca nopálového. Preto by sa mali vegetariáni vyhnúť napríklad červeným cukríkom alebo niektorým džúsom červenej farby.
Tiež majú zakázanú želatínu, ktorá sa vyrába z kože, šliach a kostí. Želatínu obsahuje puding ale aj niektoré jogurty. Pri výrobe syrov sa zase v niektorých prípadoch používa syridlo zo žalúdočnej sliznice teliatok. Preto by sa mali vegetariáni vyhnúť parmezánu.
Worchesterová omáčka je zase vyrábaná z rybiek ančovičiek. Pozor aj na pomarančový džús. V jeho zložení môžu byť omega-3 mastné kyseliny, ktoré pochádzajú z rybích olejov.
Aj niečo také nevinné ako raňajkové cereálie môžu obsahovať hovädziu želatínu. Ani pesto nie je úplne ideálne, pretože obsahuje syry pecorino romano a Grana Padano, ktorý rovnako ako parmezán obsahuje živočíšne syridlo.
Japonská miso polievka je obľúbeným jedlo pre vegetariánov. Môže ale obsahovať rybí vývar s názvom dashi. Ani írske pivo Guiness nie je nič pre ľudí, ktorí nejedia mäso. Pri jeho výrobe sa používa klih, ktorý je živočíšneho pôvodu.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo