Stále populárnejšiou raňajkovou kombináciou sa stáva muffin či banánový chlebíček a chai latté. Odborníčka je zhrozená.
Z nezdravých potravín nielen priberáme, ale ešte aj urýchľujú starnutie. Potraviny s vysokým obsahom cukru alebo soli totiž poškodzujú bunky. "Jedlá s vysokým obsahom cukru spôsobujú zápaly. Tie s vysokým obsahom soli zase zadržiavajú tekutiny, spôsobujú opuchy a zhoršujú funkcie niekoľkých orgánov," tvrdí austrálska dietologička Susie Burrell pre Daily Mail.
Stále populárnejšiou raňajkovou kombináciou sa stáva muffin či banánový chlebíček a chai latté. Kombinácia saturovaných tukov a cukrov v sladkom pečive spôsobuje v tele zápalové procesy. Má tiež dopad na pokožku, ktorá sa ich pôsobením stáva menej jemnou.
Chai Latté
Pri príprave Chai Latté, horúceho nápoja pripravovaného z mlieka, lístkov zeleného čaju, pomarančového kvetu, škorice a ďalších exotických korení, väčšina kaviarní nahrádza listy čaju sirupmi predávaných v obchodoch.
Ten obsahuje až šesť lyžičiek cukru na jednu porciu, k čomu si treba ešte prirátať cukor v mlieku. Také množstvo cukru spôsobuje poškodenie kože a vedie k tvorbe vrások. Káva zase telo dehydratuje, takže ak ju nadmerne konzumujete, vaša pokožka bude vyzerať staršie.
Instantné polievky
Soľnou bombou sú instantné polievky. "V jednej porcii je tak 800 až 1000 miligramov sodíka. Rovnako spôsobujú opuch a zadržiavajú tekutiny," varuje Burrell. Z toho istého dôvodu sú nevhodné aj kuracie prsia, mrazená zelenina, omáčky, marinády alebo cereálie. Tak isto sa správajú aj tučné a vysmážané jedlá. Niektoré tuky navyše zvyšujú našu citlivosť na UV žiarenie.
Džúsy
Ovocné džúsy zase obsahujú aj na jeden pohár veľa cukru. Vraj až šesť lyžičiek. Navyše kyselina v nich obsiahnutá spôsobuje škvrny na zuboch. Cukor poškodzuje zubnú sklovinu.
Ako potraviny naopak zdraviu prospievajú a starnutie odďaľujú? Obdorníci odporúčajú trochu červeného vína, pretože chráni bunky. Nemali by ste zabúdať konzumovať ovocie a zeleninu obsahujúce antioxidanty, vitamín C, zinok a beta karotén. Celozrnné pečivo obsahuje vysoké množstvo vlákniny a tým znižuje riziko cukrovky.
Tučné ryby obsahujúce omega-3 mastné kyseliny zase znižujú hrozbu vypuknutia Alzheimerovej choroby. Ako je všeobecne známe, vápnik v mlieku prospieva kostiam. Orechy zase bránia vysokému krvnému tlaku a vysokému cholesterolu. Ale opäť, aj v tomto prípade všetko s mierou.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo