14 nechutných zložiek v obľúbených jedlách, o ktorých ste netušili

cupcake
Zdroj: Shutterstock.com

Problémom ale je, že tieto bizarné zložky sú častokrát ukryté pod vymenovanými prídavnými, konzervačnými látkami či extraktmi.

Ak budete nabudúce nakupovať, všímajte si namiesto značky aj samotnú etiketu na obale. Ani len netušíte, aké nechutné zložky na vás číhajú vo vašom obľúbenom jedle. Ako napríklad želé vyrobené z varených zvieracích kostí, nemrznúca zmes v cupcakekoch. Už sa vám to zdá menej chutné? Píše Daily Mail.

Problémom ale je, že tieto bizarné zložky sú častokrát ukryté pod vymenovanými prídavnými, konzervačnými látkami či extraktmi sformulované do nezrozumiteľných písmen a označení.

Nie všetci spotrebitelia sú si vedomí toho, že potravinárske farbivo karmín, ktoré dodáva sladkostiam červenú farbu, je vyrábané z varených chrobákov. Aj pivo sa niekde filtruje pomocou látky z močového mechúra rýb. V arašidovom masle či chlebe môžete nájsť zvyšky hlodavcov a ľudské vlasy. 

Infografika kanadskej spoločnosti Food Packaging Labels odhalila 14 tajných ingrediencií, ktoré na vás číhajú v jedlách.

Chlieb s vlasmi

Chlieb obsahuje L-cysteín, aminokyselinu využívanú v pekárstve. Pridáva sa aj do kondicionérov a šampónov pre zlepšenie rastu. Ide o najlacnejší zdroj aminokyseliny. 

Zmrzlina s príchuťou bobra

Kastoreum je výlučok z bobrov, ktorým si značkujú územie. Využíva sa nielen do potravín, ale aj v kozmetike. Ide o horký sekrét, ktorý vylučujú análne žľazy. Na etikete potravín ho definujú ako prírodnú arómu.

Lízatko s chrobáčikom

Cukríky, lízatká a všetko, na čom nájdete glazúru, aby sa vám potravina hneď nerozpustila v ruke, sú dielom šelaku. Používa sa aj na impregnáciu povrchu ovocia a zeleniny pre zachovanie čerstvosti. Je to prírodná živica získavaná z výlučkov červca lakového. Vyskytuje sa v lesoch v Thajsku. V potravinárskom priemysle ho nájdete pod označním E904.

Červené farbivo

Prírodné červené farbivo je vyrábané z vysušených tiel hmyzu červca nopálového. Označujú ho ako E120. U citlivejších osôb môže spôsobiť alergickú reakciu. Nájdete ho v energy drinkoch, detských vitamínoch, jogurtoch, lentilkách, paštétach, párkoch, parížskom šaláte, žuvačkách, cukríkoch a iných. 

Ryba v pive?

Z mechúra rýb pochádza niečo ako želatína, ktorá sa pridáva do nepasterizovaného a nefiltrovaného piva na odstránenie droždia a pevných častíc.

Sladkosti s uhoľným dechtom

Tartrazín, označovaný ako E102, je syntetické žlté farbivo používané ako prídavná látka do ovocných drení, likérov, zafarbených šumivých nápojov, instantných pudingov, polievok, zmrzlín, bonbónov, žuvačiek, marcipánu, želé, horčice, jogurtov. Je zakázaný v Nórsku a Rakúsku, pretože pochádza z uhoľného dechtu. Niektoré štúdie naznačujú, že stojí za hyperaktivitou detí. 

Celulóza

Alebo aj buničina, ktorá sa vyrába chemickým spracovaním dreva alebo slamy. Pridáva sa najmä do mäsových výrobkoch. Zabraňuje zhlukovaniu a zlomeniu a udržuje tak štruktúru výrobkov.

Nebezpečný popcorn

Ten s maslovou príchuťou môže byť nebezpečný, pretože obsahuje diacetyl. Pri vdýchnutí môže spôsobiť poškodenie pľúc.

Arzén v potravinách a nápojoch

Výrobcovia používajú pri filtrovaní rozsievkovú zeminu, ktorá je síce prírodný produkt, ale obsahuje železo, kovy vrátane arzénu.

Koľko hlodavcov ste dnes zjedli?

Je to v dôsledku hromadnej veľkoskladovej výroby. V priemere jeden hlodavec sa nachádza v 100 gramoch arašidového masla.

Energetické nápoje 

Obsahujú taurín, organickú látku, ktorá reguluje srdcový tep. Pôvodne bola izolovaná z býčích žliaz a v roku 1827 ju pomenovali taurín podľa latinského Taurus, čo znamená býk.

Želé z kostí

Želé dezerty, gumové sladkosti sú vyrobené zo želatíny, ktorá sa vyrába čiastočnou hydrolýzou kolagénu extrahovaného zo zvieracej kože, kostí a spojivových tkanív. 

Oxid kremičitý na čerstvosť

Typ chemickej látky, ktorú nájdete v piesku. Používa sa do práškových potravinárskych výrobkov a korenia. Udržiava ho čerstvé a chutné. 

Nemrznúca zmes - čerešnička na vašom koláči

Propylénglykol je organická zlúčenina, ktorú nájdete aj v nemrznúcej zmesi, ale jedná sa o bežnú prísadu v potravinách. Používa sa na ich zahustenie, udržanie sviežosti šalátov a na tuhosť polevy na vašich koláčikoch.

VEĽKÁ BRITÁNIA/ nt
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti