Zubárka posúdila, či sušené ovocie prospieva zdraviu ústnej dutiny vášho dieťaťa.
Všetci vieme, že sladkosti alebo ochutené limonády majú veľmi nepriaznivý vplyv na našu zubnú sklovinu. Málokto už ale tuší, že negatívne vedľajšie efekty sprevádzajú aj "zdravé" jedlá. Napríklad také hrozienka môžu ničiť zuby viac, než kdejaká čokoláda.
Majú zázračné účinky. Sušené plody vínnej révy, hrozienka, sú bohaté na vitamíny, železo aj antioxidanty (látky, ktoré nás chránia pred voľnými škodlivými radiálmi). Pôsobia protizápalovo, znižujú riziko rakoviny. Napriek tomu nie sú vhodné ako desiata pre malé deti, varujú zubári. Hrozienka majú totiž tú vlastnosť, že dokážu dlho vykrmovať baktérie, ktoré nám potom vytvárajú zubné kazy. Ako je to možné?
Hrozienka a iné sušené ovocie obsahujú obrovské množstvo nasýtených tukov a škodlivých cukrov. "Mnoho rodičov si myslí, že hrozienka sú dobrou voľbou, pretože sú plné vitamínov," vysvetľuje pre Daily Mirror zubárka Saara Sabirová. "Cukry obsiahnuté v sušenom ovocí sú ale pre detské zuby extrémne škodlivé," dodáva.
Okrem vysokého podielu cukrov majú hrozienka ešte jednu nepríjemnú vlastnosť. Sú lepkavé, takže keď sa prichytia na zuby, môžu sa stať dlhodobým zdrojom cukru.
Rozhodne to ale neznamená, že by sme mali sušené plody prestať jesť úplne. Ich nutričná hodnota je obrovská! "Je lepšie, keď dáte deťom hrozienka ako súčasť nejakého jedla, než ako desiatu," opísala Sabirová.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo