Rady do kuchyne: Ako počas adventu maškrtiť zdravo a nepribrať

Ilustračná snímka.
Zdroj: shutterstock.com/ gpointstudio

Nebojte sa skúšať zdravé recepty a experimentovať v kuchyni, vyplatí sa to!

Vianoce sú spojené s pečením vianočného pečiva a to pre nás znamená, že v januári budeme opäť o pár kíl ťažší. Ak však dokážete nahradiť niekoľko surovín za zdravšie alternatívy, môžete si dopriať chutné vianočné pečivo takmer bez výčitiek.

Nebojte sa skúšať zdravé recepty a experimentovať v kuchyni, vyplatí sa to!

Vinný kameň namiesto kypriaceho prášku

Hlavná ingrediencia všetkých nadýchaných báboviek a koláčov je kypriaci prášok, ktorý vždy zaručí skvelý výsledok. Jeho zloženie však už také vynikajúce nie je. Obsahuje difosforečňany, ktoré vo väčšom množstve môžu narušiť rovnováhu fosforu a vápnika v tele. Zdravou náhradou kypriaceho prášku je vinný kameň, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe vína. Jeho použitie je rovnaké a výsledok pečenia zdravší.

Nahraďte bielu múku celozrnnou

Pri pečení nielen vianočného pečiva by ste mali namiesto klasickej bielej múky použiť zdravšiu alternatívu, a to celozrnnú múku. Tá na rozdiel od bielej múky obsahuje aj obalové časti zrna, v ktorých sa nachádza veľké množstvo vlákniny.

Celé zrná múky obsahuje zložité cukry, ktoré sa uvoľňujú do krvi postupne a vďaka tomu má telo dostatok energie a človek sa necíti po chvíli opäť hladný. Okrem toho, postupným uvoľňovaním jednoduchých cukrov sa zabraňuje aj kolísaniu hladiny cukru v krvi, čo môže spôsobiť nespavosť alebo bolesti hlavy. Celozrnná múka obsahuje až o 60% viac vápnika a o 77% viac vitamínov ako biela múka.

Vynikajúce náhrady bieleho cukru

Pri vianočnom pečení gazdinky ničím nešetria. Cukor je jedna z hlavných surovín, ktoré patria do všetkých koláčov a vianočného pečiva. Biely cukor pri svojom spracovaní stráca takmer všetky živiny, a preto naše telo skôr zaťažuje.

Vyskúšajte zdravšie náhrady v podobe domáceho medu, agávového alebo javorového sirupu. Obsahujú vitamíny a látky, ktoré sú pre telo prospešné. Taktiež môžete dosladiť cukrovinky melasou, čo je prírodné sladidlo, ktoré vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru.

BRATISLAVA/ KAMzaKRASOU.sk, Lucia
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti