TEST majonéz. Ktorá sa hodí najviac do šalátu?

Majonéza - ilustračná foto
Majonéza - ilustračná foto Zdroj: shuterstock.com/Andrey Starostin

Odborník a kulinár vám poradí, ktorú majonézu radšej vôbec nebrať.

Majonéza je veľmi obľúbenou ingredienciou do rôznych pokrmov. Jedným z nich je aj tradičný zemiakový šalát, ktorý počas blížiacich sa Vianoc robí skoro každý. Na trhu je k dispozícii veľké množstvo týchto omáčok, akú si teda v obchode vybrať?

Základom majonézy je olej a surové žĺtky. Práve tie sú medzi ľuďmi strašiakom, a preto sa k výrobe domácej majonézy uchyľuje len málokto. Výrobcovia to veľmi dobre vedia, a tak náš trh týmto artiklom veľmi dobre zásobujú. V teste tn.cz sa tak zišlo rovno 19 vzoriek majonéz, ktoré poskytli na otestovanie odborníkovi a kulinárovi Petrovi Stupkovi.

Obsah predpripravených misiek oňuchával, kontroloval konzistenciu majonéz a samozrejme tiež ochutnával. Hneď v prvom kole ochutnávaní vyradil Petr Stupka tri vzorky, ktoré mali zvláštnu pachuť, najskôr z nekvalitného oleja. "Trošku to môže pripomínať rybinu," opisuje chuť Stupka a neodporúča posledné tri vzorky ku kúpe. Konkrétne ide o delikatesnú majonézu z Penny (19. miesto), majolku Exclusive značky Boneco (18. miesto) a Majonézu Clever (17. miesto).

Ďalšou skupinou v hodnotení majonéz sú tie, ktoré obstáli komplexne, ale čiastočne chuťové požiadavky spĺňajú. Medzi ne patrí napríklad majonéza Tesco value, ktorá je trochu slaná (16. miesto). Ďalej do tejto skupiny patria štyri tuhšie majonézy, ktoré podľa Stupku v puse trochu pripomínajú lepidlo. Jedná sa o majonézu od spoločnosti Spak (15. miesto), ktorá je opäť trochu slaná, ďalej dosť tuhú majonézu Tesco (14. miesto), majonézu K-Classic (13. miesto) a majonézu Korrekt, ktorá je z tejto skupiny najlepšia, ale jej chuť stále nie je prirodzená (12. miesto).

Zdroj: tn.cz

Ďalších šesť majonéz v konečnom poradí majú už také parametre, aké majú mať. Niektoré sú hustejšie, ale chuťovo je ich vyváženosť už dobrá. Ide o vzorku č. 10, teda majonézu Tesco bez pridaných zahusťovadiel a stabilizátorov (11. miesto), ďalej vzorka č. 13 (majonéza OTMA - 10. miesto), majonézu Spak (9. miesto) a majonézu od značky Varmuža (8 . miesto). Majonézu od spoločnosti Vita Star (7. miesto) a majolku Boneco (6. miesto) by Petr Stupka nenazýval majonézou, ale skôr majonézovým krémom, pretože sú redšie a vyšľahanejšie. "Chuťovo sú zaujímavé, ale nie je to tá silná hustá majonéza, ktorú by sme očakávali," vysvetľuje.

Do finále sa tentoraz dostalo päť produktov, ktoré si podľa Stupku zaslúžia pozornosť. "Všetky sú chuťovo veľmi dobré, razantné a dajú sa použiť k akémukoľvek pokrmu," chváli majonézy kulinár. Najredšia, ale chuťovo veľmi dobrá, majonéza Hellmanns sa umiestnila na 5. mieste. O jednu pozíciu lepšie si viedla majonéza Mikado, bronzové miesto patrí majonéze Albert quality a striebro berie Vitana. Víťazom testu je Hellmanns, tentoraz variant s priezviskom Delikátna. "Táto majonéza si bude so zemiakovým šalátom veľmi dobre rozumieť," zhŕňa svoje hodnotenie Stupka.

BRATISLAVA/tn.cz
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti