Nevyrábajú v žiadnej cukrárni, ale v suteréne rodinného domu.
Tajnú receptúru na výrobu zmrzliny chránia už šesť desaťročí. Sladkú pochúťku v Hanušovciach nad Topľou nevyrábajú v cukrárni, ale v suteréne rodinného domu. V zmrzlinárskej rodine remeslo po dedovi z Macedónska udržiava už tretia generácia.
Zmrzlinu v dome začal ešte v 50. rokoch minulého storočia vyrábať Macedónec Nazmi Redžepovič. Na bicykli predával zmrzlinu aj po okolitých dedinách. Vyrábal ju ručne a chladil ľadom, ktorý od zimy do leta skladovali v zemi, v takzvanej ľadovni.
Dodnes uchovávajú jeho živnostenský list z roku 1947. Remeslo po ňom prevzala dcéra s manželom a teraz už zmrzlinu vyrába ich syn. Tajomstvo ich úspechu je vraj rokmi nezmenená chuť zmrzliny a chránená rodinná receptúra.
Podľa Slavomíra je to ale poriadna drina. Zmrzlinu začína každý deň miešať už od 4.30 h ráno. Jej základ tvorí sušené mlieko. Jedinou zmenou je len to, že do zmrzliny už nemôžu tak, ako kedysi pridávať vajíčka.
Nové druhy zmrzlín nevymýšľa, no podľa dedovho receptu vyrába aj rumovú . Alkohol v nej však nenájdete. Cestou na Domašu či Šíravu sa tu často zastavia i známe osobnosti. Hanušovskú zmrlinu ochutnal aj Karel Gott.
Z garáže sa ale na iné miesta sťahovať nechcú. Slavomír verí že v rodinnej tradícii budú ďalej pokračovať a hanušovskú zmrlinu vyrábať ešte dlhé roky.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo