Pravý ovčí syr si v niektorých regiónoch priamo z farmy aktuálne nekúpime. Vyzerá to tak, že ani v najbližších dňoch. Rozhodnutie súvisí s opatreniami proti šíreniu slintačky a krívačky.
„No kto si dovolí v dnešných podmienkach alebo za tejto situácie predávať ovčí hrudkový syr? Robíme aj bryndzu, ani tá sa nebude robiť, kým sa tá situácia nezmení,“ uviedol majiteľ farmy v Bukovciach Ján Harvilko.
Patrí k najväčším chovateľom oviec na východe Slovenska. Zároveň priamo z farmy predáva hotové výrobky. Vrátane ovčieho syra do veľkonočných košíkov.
„Ľudia majú o to veľmi veľký záujem, no tohto roku to bude bez syra,“ dodal.
Ani my sme na farmu v Bukovciach neďaleko Stropkova nevstúpili. Zašli sme len do predajne, ktorá je mimo areálu.
„Každý, kto ide do predajne, musí prejsť. Je tu chlórové vápno, je tam dezinfekčná rohož a vo vnútri máme ešte ďalšiu, plastovú rohož, ktorá je tiež dezinfekčná,“ popísal Harvilko.
V družstevnej predajni, kde takisto majú prísne dezinfekčné opatrenia, síce objednávky na veľkonočné pečivo prijímajú, no mliečne či syrové produkty tu ľudia pýtajú márne.
„Biele zlato, keď sme to takto nazvali, je dovtedy bielym zlatom, kým sa syr vyrába z nepasterizovaného mlieka. Keď sa spasterizuje, v podstate to najdôležitejšie, čo v ňom je, tie mikroorganizmy, sa zlikvidujú,“ vysvetlil Harvilko.
Zdá sa, že na severovýchode sú farmári prísnejší. Veterinári potvrdili, že predaj kravského a ovčieho syra "z dvora", je MOŽNÝ. Podmienkou je pôvod surového mlieka mimo reštrikčných zón slintačky a krívačky.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo