Filtrovaná káva, siahajúca do počiatkov 20. storočia, predstavuje jeden z najstarších a najjednoduchších spôsobov prípravy kávy. Na popularite neklesá ani dnes, práve naopak. Rôzne metódy prípravy z nej robia čoraz významnejšiu súčasť modernej kávovej kultúry.
Filtrácia predstavuje obľúbený spôsob prípravy kávy, pri ktorom horúca voda preteká cez pomleté kávové zrná uložené v papierovom alebo kovovom filtri, čím sa oddelí kávová usadenina od výsledného nápoja. Metóda filtrovania zvyčajne vedie k príprave nápoja s čistým profilom, prirodzenou sladkosťou a jemným záparom. Káva na filter sa obvykle vyznačuje nižšou aciditou (kyslosťou).
S rastúcou popularitou filtrovanej kávy sa mení aj prístup lokálnych pražiarní kávy. Odkláňajú sa od tradičného tmavého praženia, bežného pre zrná určené na espresso, a prechádzajú k svetlejšiemu praženiu. Filtrovanú kávu od espressa odlišuje aj hrubšie mletie kávových zŕn a dlhší čas extrakcie pri nižšej teplote (ak by bola voda príliš horúca, káva by mohla byť horká).
Často používanou metódou prípravy je prekvapkávanie, pri ktorom sa ručne nalieva horúca voda na mletú kávu uloženú v kužeľovom filtri. Voda, prechádzajúca cez kávovú usadeninu a filter do nádoby, napríklad Chemex alebo Hario V60, uvoľňuje chute a výsledkom je jemná a čistá šálka kávy.
Ponorné varenie, typické pre French Press a AeroPress, spočíva v namáčaní kávy. Mletá káva sa zaleje vodou a nechá sa extrahovať ponorením, kým nedosiahne požadovanú silu a chuť. Následne sa usadenina oddelí od tekutiny a káva sa môže podávať.
Ak si pripravujete kávu vo French Presse, optimálne je použiť 20 g hrubo mletej kávy a 360 ml vody (čo zodpovedá pomeru 1:18, ale môžete si ho upraviť podľa chuti) a nechajte kávu lúhovať po dobu 5 minút.
Pri AeroPresse zalejte 30 gramov jemne mletej kávy 100 ml vody. Čas lúhovania je kratší, zvyčajne 2 až 3 minúty. Tieto metódy sú pomerne jednoduché a rýchle na prípravu, sú vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí sa s prípravou filtrovanej kávy len zoznamujú.
Moka kanvička je unikátny kávovar, ktorý funguje na princípe pretláčania horúcej vody pod tlakom cez mletú kávu a filter, čím získate čistú kávu bez sedimentu. Ide o podobný princíp ako pri príprave espressa, no pri nižšom tlaku (espresso 9 barov vs. káva z Moka kanvičky pripravená pri 1,5–2 baroch). Odporúča sa použiť 30 g jemne mletej kávy a 375 ml vody a nechať extrahovať 1 až 2 minúty. Pomocou Moka si môžete pripraviť aj cappuccino. Recept na cappuccino cez Moka kávovar nájdete TU.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo