Na juhu Slovenska dozrievajú jahody. Kto obľubuje samozber, má už potrebné veci nachystané. Chuť jahôd, na ktoré dopadajú slnečné lúče, je skrátka iná.
Rodiny s deťmi, mladí, babky s vedrami a košíkmi. Na jahodovisku pri Trnave vládol od rána jahodový ošiaľ. Na poli sa v stredu zišli desiatky. Samozber jahôd je v plnom prúde.
Tohtoročný samozber sa začal o dva týždne neskôr ako vlani. Môže za to chladný máj.
„Chránili sme jahody, deväť nocí sme zadymovali. Mali sme prízemné mrazy, ale jahody sme dopestovali veľmi pekné. Tento rok je ich veľa,“ uviedol majiteľ jahodoviska Jozef Pinček.
Ceny sa zvyšovali o 30 centov. Kilogram však stále vychádza asi o polovicu lacnejšie ako v supermarkete.
Aj v Trnovci nad Váhom už odratúvajú dni do samozberu. Bojujú však s počasím. Úrodu zatiaľ zberajú vo fóliovníku.
„Tu sú chránené od vetra, od zimy,“ povedal pestovateľ jahôd Pavol Abrahám.
Pestuje jahody už 18 rokov. Vstáva k nim už zavčas ráno. Tento rok je ich vraj menej, ale sú väčšie. Tie v skleníku by mali tento týždeň obrať a na rad prídu tie pod holým nebom.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo