Ľudia stíhali nielen zbierať, ale si aj vymieňať medzi sebou recepty na to, ako rýchlo a dobre spracovať skoré zemiaky.
Na poli pri Trnave si môžu ľudia nazbierať zemiaky vlastnoručne. Záujem o ne je veľký. Pre kvalitu, ale aj cenu.
Nejde o školskú poľnohospodársku brigádu z 80. rokov. Dnes sa zemiaky zbierajú pohodlne bez motyky a bez mozoľov. Stačí vedro a pár minút času.
Ľudia stíhali nielen zbierať, ale si aj vymieňať medzi sebou recepty na to, ako rýchlo a dobre spracovať skoré zemiaky.
Zber v mnohých vyvolal spomienky na stredoškolské časy, keď chodievali na zemiakové brigády.
Kým na juhu už zbierajú prvú úrodu, na Liptove zemiaky ešte ani nevyklíčili zo zeme.
Najväčší liptovský pestovateľ, družstvo v Smrečanoch, sadil zemiaky na prelome apríla a mája. Potom sa ochladilo, takže zemiaky v pôde s klíčením iba začínajú, a na celom Liptove chýba aj vlaha.
„Posledný týždeň nám síce napršalo, ale je to veľmi oneskorene a chlad je tu stále celý máj. Hovorí sa, že studený máj v stodole raj, ale momentálne to nemá na tieto zemiaky vplyv,“ povedal podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) a predseda PD Ludrová Miroslav Štefček.
Je jasné, že úroda bude neskôr. „Minimálne mesiac posunu v dodávkach na trh,“ dodal Štefček.
Už len pre troch veľkopestovateľov, ktorí na Liptove ešte zostali, by to však nemalo mať vážnejšie ekonomické následky.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo