Slovensko je jedinou krajinou v strednej Európe, ktorá zatiaľ nemá Michelinskú hviezdu. To by sa ale onedlho mohlo zmeniť. Čo nám vlastne môže ako krajine priniesť, sme sa spýtali niekoľkých šéfkuchárov.
Michelinská hviezda je pre kuchára ako Oscar pre režiséra či Nobelova cena pre fyzika. Je to najvyššie ocenenie, aké môže gastroprevádzka získať.
Za vznikom stojí obyčajný marketingový ťah spoločnosti, ktorá predáva pneumatiky. Keďže chceli zvýšiť predajnosť, prišli s nasledujúcim nápadom.
„Vždy robili nejaký výtlačok v novinách, aby tí ľudia, ktorí mali autá, chodili jesť do reštaurácií. Na základe ich hodnotení písali, že sa tam dá dobre najesť, a vďaka tomu potom vznikli súkromní vodiči, ktorí chodili, jedli a opotrebovávali pneumatiky,“ vysvetlil šéfkuchár Patrik Pokrývka.
„A na základe toho mali zvýšený predaj pneumatík,“ dodal.
Systém udeľovania hviezd závisel od toho, ako ďaleko sa vodičovi oplatilo za gastro zážitkom cestovať.
Jedna hviezda znamenala zastávku počas cesty, dve vyžadovali miernu zachádzku z vytýčenej trasy a tromi hviezdami ovešaná reštaurácia bola hodná samostatného výletu za jedlom.
Dnes je Michelinská hviezda jedným z najprestížnejších ocenení pre reštauráciu a jej získanie je snom každého kuchára.
So jej ziskom ide ruka v ruke aj podpora turizmu, cestovného ruchu a celkovo dobrého mena Slovenska vo svete.
„My ju doposiaľ ešte nemáme, ale je dobrou správou, že sa Michelin ide pozrieť na Slovensko. Mohlo by to naštartovať turizmus, návštevnosť, možno dodávateľov,“ povedal prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojtech Artz.
Slovensko započalo svoju snahu získať Michelina už pred rokom a pol, no výsledkom je, že prvotný audit by mal byť toto leto.
„Ale to je len prvá fáza, spolu ich je päť. Druhá je, že sa vyberú reštaurácie, ktoré by mohli ísť do bedekra, ale štát a my môžeme mať iba odporúčacie slovo. Michelin si vyberie tých, ktorí sa dostanú do bedekra, potom prichádza tretia fáza,“ vysvetlil Artz.
Vtedy už môžu anonymní komisári prísť hocikedy a budú hodnotiť vybrané reštaurácie, bez toho, aby o tom daný podnik vedel. Následne vo štvrtej fáze reštaurácia dostane ohodnotenie.
„A poslednou fázou je dostať sa do bedekera a možno, dúfam, že sa tam ten Michelin objaví,“ dodal.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo