Medvedie mäso smeruje oficiálne do slovenských reštaurácií. Táto správa obletela svet. Medvede ulovené zásahovými tímami dostanú papiere na to, aby sa s nimi dalo legálne obchodovať. Novinku ohlásil rezort životného prostredia. Podľa informácií televízie Markíza napríklad TANAP už odpredal vyše 200 kíl medvedieho mäsa.
Zaujali aj svetové médiá. Štátny tajomník envirorezortu tento týždeň verejne oznámil, že organizácie štátnej ochrany prírody na Slovensku začnú plniť novú funkciu. Niečo ako štátne mäsiarstvo s medvedím mäsom.
„Od dnešných dní, keď budú eliminované problémové jedince, tak následne tie, keď to bude vhodné a použiteľné, tak budú ponúkané do gastroprevádzok,“ povedal tajomník Filip Kuffa.
Minulý rok sme už na medvedie menu v slovenskej reštaurácií natrafili. Bol to guláš a nátierka z medvedích oškvarkov.
Kontrola ukázala, že legálne to nebolo - nemali potrebné povolenie na mäso chráneného živočícha, ešte sa čaká na výšku sankcie:
„Slovenská inšpekcia životného prostredia v danom prípade neukončila správne konanie vo veci uloženia pokuty.“
Filip Kuffa oznamuje, že tentoraz bude obchodovanie v poriadku, už vydávajú výnimky.
„V prípade, že sa začne obchodovať s tým mäsom, tak narastie motivácia zbíjať medveďov aj takých, ktoré problémy nerobia,“ hovorí Viliam Bartuš z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.
„Tým pádom im môže záležať na tom, aby tých problémových medveďov akože bolo čím viac, aby ich mohli strieľať stále,“ tvrdí bývalý šéf zásahového tímu Marián Hletko z My sme les.
Kontaktovali sme Správu Tatranského národného parku. Na priamu otázku, koľko medvedieho mäsa už predali, prišla nasledovná odpoveď:
„K dnešnému dňu bolo predané mäso z dvoch jedincov medveďa hnedého dvom subjektom.“
Jednej gastrospoločnosti 145 kíl, druhej cez 70. Spomínajú cenník na web stránke, ten je platný od prvého mája, za kilogram medvedieho mäsa si pýtajú 16 eur. Takže zatiaľ zinkasovali takmer 3,5-tisíc.
Ak by vás zaujímalo, ako medvedie mäso chutí, v jednom rozhovore to približuje riaditeľka CHKO Poľana.
„Medvedie mäso veľmi pripomína ľudské mäso. V zahraničí sú konzervy z toho a musí sa dosť ochutiť, lebo je sladké,“ povedala Vladimíra Fabriciusová – riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti Poľana.
Medveď je takzvaný mrchožrút, skrátka okrem iného žerie aj zdochliny. Mäso by malo ísť vždy na test, či neobsahuje svalovca. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska neregistruje dopyt zo strany spotrebiteľov o takúto ponuku.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo