Po jahodách prišli na rad čerešne. Ovocinári opäť zvolávajú ľudí do sadov na samozber

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Samozbery sú z roka na rok populárnejšie.

Čerešne pomaly dozrievajú a treba ich obrať. Tento rok zažívajú opäť boom.

Petra sme zastihli na strome. Na čerešne prišiel do sadov pri Cabaj-Čápore pri Nitre. Pôvodne pritom plánoval ísť na jahody, no neušli sa mu.

„Teraz hľadám akurát hore na vrchu, také zrelšie, deťom na ochutnanie prvé čerešne,“ povedal, zatiaľ čo oberal.

Na samozbery chodí pravidelne. Vlani bol na slivkách, koncom týždňa sa chystá na marhule. „Môžeme si vybrať kvalitné ovocie, vidím, čo nazbieram a aj cena je priaznivejšia,“ vysvetlil.

Čerešne plánuje zavariť. Makovú štrúdľu a bublaninu sa zasa chystala upiecť pani Otília. Oberať prišla spolu s manželom. Nazbierali sedem kíl čerešní.

Prečítajte si tiež:

Čerešne sú aj pri Vrábľoch

V Pani pri Vrábľoch je tento rok o čerešne mimoriadny záujem.

„Správne sa čerešňa trhá od konárika so stopkou, pretože má potom dlhšiu trvanlivosť a vydrží vám aj niekoľko dní doma,“ predviedla tamojšia pestovateľka Miriama Šimončíková.

„Je veľký výpadok zo západných krajín. Napríklad kolegovia z Maďarska alebo z Poľska majú čerešní menej. Čiže dovoz na Slovensko sa obmedzil, tak sa práve zvýšila na trhoviskách alebo aj v obchodných reťazcoch cena,“ dodal Jakub Mankovecký z Ústavu záhradníctva v Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre.

Aj preto si idú ľudia ovocie naoberať priamo do sadov sami. My sme našli také, kde za kilogram vlastnoručne naoberaných čerešní zaplatíte od dvoch do piatich eur.

„Je to výhodná cena pre zákazníka a aj pre pestovateľa. Ľudia si oberú zrelé ovocie, ktoré necestuje pol sveta a nebolo odtrhnuté nezrelé. Oberú si to ovocie, ktoré sa im páči, ktoré si môžu ochutnať ešte skôr, ako si ho kúpia,“ poznamenal pestovateľ v Cabaj-Čápore Branislav Novosad.

„Je to pre nás cenovo výhodnejšie, pretože sú nižšie náklady na oberačov, čo je pri čerešniach v podstate najväčší náklad, keďže to manuálne oberanie je pomerne náročné,“ dodala Šimončíková.

Samozbery sú z roka na rok populárnejšie. Po čerešniach prídu na rad marhule, višne aj napríklad ríbezle.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Poľnohospodárstvo

Dôležité udalosti