Už pri teplotách nad 24 stupňov Celzia začína dobytok pociťovať teplotný stres.
Horúčavy dávajú zabrať aj hospodárskym zvieratám. Farmári preto hľadajú spôsoby, ako im v sparnom počasí uľaviť. Vysoké teploty môžu ovplyvniť aj kvalitu mlieka. V chladnejších dňoch je totiž výživnejšie.
Kravy v horúčavách menej žerú, a to sa odráža v zložení mlieka. Obsah tuku a bielkovín klesá. Pocítili to aj poľnohospodári v Žemberovciach.
„O zhruba desať percent sa zníži percento tuku v mlieku, percento bielkovín o niečo menej, o nejakých päť percent. Technika kŕmenia je nastavená na to, kedy kravy najviac žerú. Keď sa znížia teploty, od polnoci do rána, vtedy je najväčšia žravosť,“ hovorí vedúca chovu PD Žemberovce Magdaléna Zaťková.
Už pri teplotách nad 24 stupňov Celzia začína dobytok pociťovať teplotný stres. Každý stupeň navyše znamená menší príjem potravy a menej mlieka. Priemerná dojnica môže denne nadojiť o tri až päť litrov menej.
Aby bolo mlieko výživné aj počas horúčav, chovatelia sa snažia zvieratá primerane ochladzovať. Ventilátory bežia od rána do večera.
V kravíne pribudli aj sprchovacie trysky, ktoré sa spúšťajú v pravidelných intervaloch. Kravy sa tak môžu schladiť a znížiť telesnú teplotu.
„Dojnice vypijú zhruba 100 až 150 litrov vody denne, napájajú sa samy, pretože majú automatické napájačky. Teliatka dva-tri litre, podľa počasia a podľa teplôt. Napájačky v letnom období sa čistia podľa potreby, ale minimálne trikrát denne,“ ozrejmila zootechnička Monika Majerská.
Voda v nich by mala byť taká čistá, že by sa z nich bez obáva mohol napiť aj človek. Zabezpečiť pohodlie zvierat však znamená vyššie náklady, najmä na elektrinu.
Chovatelia musia dávať pozor aj na niektoré ochorenia zvierat, keďže počas horúčav sú na ne oveľa náchylnejšie.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo