Tohtoročnú sezónu zabrzdilo aj počasie. Zachrániť pálenice môžu už iba ďalšie mesiace.
Sezóna pálenia sa práve začína, no nie vo všetkých páleniciach. Ovocia je málo a záujem ľudí o domácu pálenku výrazne klesol. Mnohé prevádzky tak majú reálne obavy o budúcnosť.
O takomto čase vlani bola v pálenici v Močenku pri Nitre hlava na hlave. Dnes namiesto ľudí s vedrami či so sudmi ovocia prázdny dvor a ticho.
Majiteľ pálenice Tibor Holota si takýto slabý štart sezóny nepamätá. Podľa neho záujem o pálenie postupne odchádza so staršou generáciou, ktorá si na domácej pálenke zakladala. Mnohí tu už nie sú a mladým sa zbierať ovocie nechce.
„Radšej sa priklonia k tomu, že si kúpia niečo nekvalitnejšie v obchodoch,“ konštatuje Holota.
Vybrali sme sa aj do pálenice do obce Lehota. Tam je situácia o niečo lepšia, no na úsmevy to nie je. Ľudia tam väčšinou nosia ovocie, ktoré si sami nevypestovali alebo zaobstarali z iných zdrojov. Keby to malo byť o vlastnej produkcii, ani tu by nemali čo páliť.
Tohtoročnú sezónu zabrzdilo aj počasie. Čerešne v niektorých oblastiach včely vôbec nestihli opeliť a väčšiu časť marhúľ zasa poškodili jarné mrazy. Zachrániť pálenice môžu už iba ďalšie mesiace. Budú čakať na september a na október, ako sa ukážu jablká, slivky a hrozno.
Po necelej polhodine prišiel prvý záujemca o pálenku z vlastného ovocia. Peter mal šťastie. Marhule mu nepomrzli. Priniesol dvojtýždňový marhuľový kvas. Chodí sem každý rok.
„Mávam z 200 litrov aspoň dvadsať. Aké je to popíjať domácu pálenku? Až ma manželka zbadá zabije ma,“ hovorí so smiechom Peter. „Ale dobré to je, keď je dobrá partia,“ dodáva.
Destilát tu vzniká v niekoľkých fázach. Ovocie musí najprv dobre vykvasiť ideálne niekoľko týždňov. Potom to všetko putuje do kotla. Odtiaľ pomaly odkvapkáva hotová pálenka. Väčšinou so silou 50 stupňov.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo