Prešovčana, ktorý by ich nepoznal, veru niet. Legendárne pirôžky si kupujú ľudia z celého Slovenska

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

V Prešove by ste nestretli človeka, ktorý by nepoznal legendárne miestne pirôžky. Chutné, čerstvé a každý deň s inou príchuťou.

Ľudia si ich balia na výlety, a tak má táto pochúťka aj čo-to precestované. Dostali sa napríklad do Kanady či do New Yorku

„Pirôžkáreň sme prebrali vďaka manželke. Po približne roku sa začal rozbiehať ich predaj,“ uviedol majiteľ prevádzky, ktorá vyrába a predáva pirôžky, František Bača.

Spočiatku sa im veľmi nedarilo, konkurencia bola veľká. Dnes však už prekonali aj ich najambicióznejšie sny.

Prečítajte si tiež:

Ako sa vyrábajú?

Boli sme zvedaví, ako také pirôžky vznikajú. Išli sme sa pozrieť na celý priebeh výroby. V prvom rade vymiešajú cesto, potom ho nechajú odležať a vykysnúť. Cesto potom vložia do stroja.

„Tento stroj je podľa mňa unikát. V jednej časti dochádza k zmiešaniu plnky s cestom,“ popísal pracovník v prevádzke Peter Kovaľ.

Z jednej dávky, do ktorej ide 12 kilogramov múky, a vyrobí 360 kusov pirôžkov. Denne ich väčšinou vyrobia približne od 2000 do 2500. 

„Keď je výrobok kvalitný, voňavý a chutný, reklama sa šíri od jedného človeka k druhému,“ dodal Bača.

Prevádzka je rodinnou firmou, v ktorej sa na výrobe sa podieľajú nielen majiteľove deti, ale aj zaťovia. Predajňa vyzerá od otvorenia stále rovnako.

Každý deň v týždni patrí inej príchuti. Najviac ľudí podľa majiteľa chodí na tvarohové pirôžky.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Reflex

Dôležité udalosti