V Prešove by ste nestretli človeka, ktorý by nepoznal legendárne miestne pirôžky. Chutné, čerstvé a každý deň s inou príchuťou.
Ľudia si ich balia na výlety, a tak má táto pochúťka aj čo-to precestované. Dostali sa napríklad do Kanady či do New Yorku
„Pirôžkáreň sme prebrali vďaka manželke. Po približne roku sa začal rozbiehať ich predaj,“ uviedol majiteľ prevádzky, ktorá vyrába a predáva pirôžky, František Bača.
Spočiatku sa im veľmi nedarilo, konkurencia bola veľká. Dnes však už prekonali aj ich najambicióznejšie sny.
Boli sme zvedaví, ako také pirôžky vznikajú. Išli sme sa pozrieť na celý priebeh výroby. V prvom rade vymiešajú cesto, potom ho nechajú odležať a vykysnúť. Cesto potom vložia do stroja.
„Tento stroj je podľa mňa unikát. V jednej časti dochádza k zmiešaniu plnky s cestom,“ popísal pracovník v prevádzke Peter Kovaľ.
Z jednej dávky, do ktorej ide 12 kilogramov múky, a vyrobí 360 kusov pirôžkov. Denne ich väčšinou vyrobia približne od 2000 do 2500.
„Keď je výrobok kvalitný, voňavý a chutný, reklama sa šíri od jedného človeka k druhému,“ dodal Bača.
Prevádzka je rodinnou firmou, v ktorej sa na výrobe sa podieľajú nielen majiteľove deti, ale aj zaťovia. Predajňa vyzerá od otvorenia stále rovnako.
Každý deň v týždni patrí inej príchuti. Najviac ľudí podľa majiteľa chodí na tvarohové pirôžky.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo