Staré odrody ovocných stromov sa často nachádzajú pri cestách či na poliach. Pestovali sa najmä v minulosti a naši predkovia hojne využívali ich plody.
Dnes už duly, mišpuly či oskoruše ostávajú nepoznané a bez záujmu. No nájdu sa aj ľudia, ktorí sa snažia prinavrátiť ich zašlú slávu.
Záujem Davida Fendricha o ovocinárstvo vychádza z toho, že vyrastal v starej ovocnej záhrade.
Tým, že v záhrade, ktorú založil jeho starý otec, strávil celé detstvo, tak má k stromom odmalička vzťah.
„Staré odrody sa stali zabudnutými, podľa mňa neprávom. V priebehu 20. storočia rôznymi spoločenskými zmenami došlo k zmene životného štýlu ľudí,“ hovorí.
Patrí do partie nadšencov, ktorá sa snaží nadviazať na Fándlyho odkaz, tým, že propagujú ďalej myšlienky ovocinárstva, včelárstva a snažíme sa zachovať odrodový sortiment hovorí.
Fándlyho odkazom, ktorý prežil až dodnes, je unikátna odroda jablone, ktorej jablká nemajú jadierka.
Jedným, z takmer úplne zabudnutých ovocných druhov je aj dula, ktorá v minulosti slúžila najmä na výrobu lekvárov.
Ďalším z menej známych druhov ovocia je aj oskoruša, ktorá doteraz rastie na úpätí Malých Karpát. V Modre sa nachádzajú najstaršie oskoruše na svete, ktoré majú takmer 500 rokov.
Plody slúžia nielen na výrobu chutného destilátu, ale v minulosti sa používali aj ako liečivo pri zažívacích ťažkostiach.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo