Recepty z divorastúcich bylín, ktoré vám zmenia pohľad na varenie

Recepty z divorastúcich bylín, ktoré vám zmenia pohľad na varenie
Ilustračná snímka

Predstavte si ten rozdiel. Na jednej strane regál v supermarkete s unavenými bylinkami v plastovom obale. A na druhej strane lúka zaliata slnkom. Okolo vás bzučia včely, pod nohami cítite mäkkú trávu. Zohnete sa a odtrhnete si lístok. Je pevný, plný života a jeho chuť je explóziou, ktorú v žiadnom obchode nenájdete.

Toto je svet jedlých divokých rastlín. Svet, na ktorý sme takmer zabudli, no ktorý na nás trpezlivo čaká hneď za dverami našich domovov. A ako jeho poklady premeniť na neuveriteľne chutné jedlá? Čítajte ďalej a objavíte tipy na zdravé recepty, ktoré sa pre vás stanú skutočným zážitkom.

Z lúky do kuchyne: Recepty, ktoré si zamilujete

Skôr než spolu objavíme nové chute na tanieri, si predstavíme našich troch hlavných aktérov. V prírode ich ľahko rozpoznáte a ich všestrannosť poteší aj začiatočníkov.

1. Pŕhľava dvojdomá - áno, tá pŕhlivá „burina“, ktorej sme sa ako deti báli. V skutočnosti je to kráľovná jarných bylín. Je nabitá železom, vitamínom C a chlorofylom. Po krátkom sparení, blanšírovaní alebo uvarení stráca svoju pŕhlivosť a odhalí nádhernú, plnú chuť pripomínajúcu špenát s orieškovým podtónom. Zbierame len mladé, vrchné lístky (ideálne do 15-20 cm výšky rastliny), ktoré sú najjemnejšie.

2. Púpava lekárska - malý slnečný zázrak, ktorý je jedlý od korienka až po kvet.

  • Listy: Mladé lístky (zbierané pred kvitnutím) majú lahodne horkastú chuť, ktorá fantasticky prebudí trávenie a skvele sa hodí do šalátov. Pripomínajú čakanku alebo rukolu.
  • Kvety: Sladké, medové a plné peľu. Sú nádhernou a chutnou dekoráciou šalátov, dezertov alebo sa z nich dá pripraviť famózny púpavový med.
  • Korene: Po usušení a upražení slúžia ako bezkofeínová náhrada kávy.

3. Medvedí Cesnak môžeme pokojne nazvať aj klenot jarných lesov. Jeho sezóna je krátka a prchavá, o to viac je vzácnejší. Jeho aróma je nezameniteľná – prenikavá, no zároveň jemnejšia a komplexnejšia ako pri klasickom cesnaku. Použiť sa dá všade tam, kde by ste použili cesnak či pažítku, no výsledku dodá neopakovateľný punc divokosti.

Tieto byliny sú ideálnou osviežením pre recepty na hlavné jedlá alebo ľahké predjedlá.

Jarný prebúdzajúci šalát s púpavou a kozím syrom

Toto je viac než len zeleninový šalát - je to oslava jari. Horkasté tóny púpavy sú dokonale vyvážené krémovosťou syra a sladkosťou medu.

  • Potrebujeme: 2 hrste mladých púpavových listov, 1 hrsť listov baby špenátu, pár kvetov púpavy na ozdobu, 100g čerstvého kozieho syra, hrsť vlašských orechov, 1 jarná cibuľka.
  • Na zálievku: 3 PL olivového oleja, 1 PL jablčného octu, 1 ČL medu, štipka soli a čierneho korenia.
  • Postup: Listy púpavy a špenátu dôkladne umyjeme a osušíme. Zmiešame ich v miske s nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou. V malej miske vyšľaháme suroviny na zálievku a prelejeme ňou šalát. Jemne premiešame. Na vrch rozdrobíme kozí syr, posypeme nasekanými orechmi a ozdobíme žiarivými kvetmi púpavy.

Krémové risotto s mladou pŕhľavou a parmezánom

Toto je dôkaz, že aj z obyčajnej pŕhľavy môžu vzniknúť chutné recepty hlavné jedlá. Farba tohto risotta je rovnako ohromujúca ako jeho chuť.

  • Potrebujeme: 1,5 l zeleninového vývaru, 2 PL olivového oleja, 1 šalotka, 300g ryže na risotto (Arborio alebo Carnaroli), 100 ml suchého bieleho vína, 4 hrste čerstvých mladých lístkov pŕhľavy, 50g masla, 80g čerstvo nastrúhaného parmezánu, soľ, korenie.
  • Postup: Pŕhľavu sparíme horúcou vodou (stačí na 1 minútu), scedíme a ihneď schladíme v ľadovej vode, aby si zachovala farbu. Potom ju nasekáme najemno. Vývar udržiavame horúci. V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nasekanú šalotku. Pridáme ryžu a minútu ju restujeme, kým zosklovatie. Zalejeme vínom a necháme ho odpariť. Potom postupne, naberačku po naberačke, prilievame horúci vývar a za stáleho miešania varíme, kým ryža nie je „al dente“. Asi 2 minúty pred dovarením vmiešame nasekanú pŕhľavu. Odstavíme z ohňa, vmiešame studené maslo a parmezán. Dochutíme soľou a korením a necháme minútu postáť. Podávame okamžite, ozdobené hoblinkami parmezánu.

Pesto z medvedieho cesnaku – Esencia lesa v pohári

Absolútna klasika, ktorá nesmie chýbať. Jeho príprava je triviálna, no výsledok je gurmánskym nebom.

  • Potrebujeme: 100g listov medvedieho cesnaku, 50g píniových alebo slnečnicových orieškov (jemne opražených), 50g strúhaného parmezánu, 120-150 ml kvalitného olivového oleja, štipka soli.
  • Postup: Všetky suroviny okrem oleja dáme do mixéra. Začneme mixovať a pomaly prilievame olej, až kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Dochutíme soľou. Skladujeme v chladničke v uzavretom pohári, povrch zalejeme tenkou vrstvou oleja. Vydrží týždne. Perfektné na cestoviny, hrianky, do zemiakov alebo ku grilovanému mäsu.

Varenie z divokých bylín nie je len o jedle. Je to o spomalení, o vnímaní cyklov prírody a o znovuobjavení spojenia s našou krajinou. Každé sústo sa stáva príbehom – príbehom slnka, dažďa a zeme. Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti pri objavovaní!

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme PR článok

Dôležité udalosti