Predstavte si ten rozdiel. Na jednej strane regál v supermarkete s unavenými bylinkami v plastovom obale. A na druhej strane lúka zaliata slnkom. Okolo vás bzučia včely, pod nohami cítite mäkkú trávu. Zohnete sa a odtrhnete si lístok. Je pevný, plný života a jeho chuť je explóziou, ktorú v žiadnom obchode nenájdete.
Toto je svet jedlých divokých rastlín. Svet, na ktorý sme takmer zabudli, no ktorý na nás trpezlivo čaká hneď za dverami našich domovov. A ako jeho poklady premeniť na neuveriteľne chutné jedlá? Čítajte ďalej a objavíte tipy na zdravé recepty, ktoré sa pre vás stanú skutočným zážitkom.
Skôr než spolu objavíme nové chute na tanieri, si predstavíme našich troch hlavných aktérov. V prírode ich ľahko rozpoznáte a ich všestrannosť poteší aj začiatočníkov.
1. Pŕhľava dvojdomá - áno, tá pŕhlivá „burina“, ktorej sme sa ako deti báli. V skutočnosti je to kráľovná jarných bylín. Je nabitá železom, vitamínom C a chlorofylom. Po krátkom sparení, blanšírovaní alebo uvarení stráca svoju pŕhlivosť a odhalí nádhernú, plnú chuť pripomínajúcu špenát s orieškovým podtónom. Zbierame len mladé, vrchné lístky (ideálne do 15-20 cm výšky rastliny), ktoré sú najjemnejšie.
2. Púpava lekárska - malý slnečný zázrak, ktorý je jedlý od korienka až po kvet.
3. Medvedí Cesnak môžeme pokojne nazvať aj klenot jarných lesov. Jeho sezóna je krátka a prchavá, o to viac je vzácnejší. Jeho aróma je nezameniteľná – prenikavá, no zároveň jemnejšia a komplexnejšia ako pri klasickom cesnaku. Použiť sa dá všade tam, kde by ste použili cesnak či pažítku, no výsledku dodá neopakovateľný punc divokosti.
Tieto byliny sú ideálnou osviežením pre recepty na hlavné jedlá alebo ľahké predjedlá.
Jarný prebúdzajúci šalát s púpavou a kozím syrom
Toto je viac než len zeleninový šalát - je to oslava jari. Horkasté tóny púpavy sú dokonale vyvážené krémovosťou syra a sladkosťou medu.
Krémové risotto s mladou pŕhľavou a parmezánom
Toto je dôkaz, že aj z obyčajnej pŕhľavy môžu vzniknúť chutné recepty hlavné jedlá. Farba tohto risotta je rovnako ohromujúca ako jeho chuť.
Pesto z medvedieho cesnaku – Esencia lesa v pohári
Absolútna klasika, ktorá nesmie chýbať. Jeho príprava je triviálna, no výsledok je gurmánskym nebom.
Varenie z divokých bylín nie je len o jedle. Je to o spomalení, o vnímaní cyklov prírody a o znovuobjavení spojenia s našou krajinou. Každé sústo sa stáva príbehom – príbehom slnka, dažďa a zeme. Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti pri objavovaní!
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo