Roboty na výrobnom páse neprodukujú už iba autá. Ľudia sa s nimi začínajú stretávať aj v reštauráciách a hoteloch. Sú to pracanti, ktorí robia aj za dvoch. Kým dnes ešte hovoríme o novinke, o pár rokov budú vraj roboty v gastrosektore bežné.
Oči modré ako nezábudky a roztomilý výraz mačiatka. Dvojica robotov však nie je na hranie. S úsmevom na displeji počas svadobnej oslavy vo veľkej sále, podajú výkon aj za štyroch brigádnikov.
„Vyskúšali sme tieto roboty najskôr na mesiac alebo dva mesiace a následne sme ich už odkúpili, lebo chýba personál celkovo v gastronómii,“ hovorí majiteľ spoločenskej sály v Mýte pod Ďumbierom Martin Jorčík.
Každý robot má štyri police s nosnosťou desať kilogramov. Znamená to, že spoločne odnesú naraz až 50 polievok.
Na začiatku je vždy nastavenie. Roboty si zmapujú sálu a jednotlivé obslužné miesta.
„My to máme vždy rozdelené na šesť bodov, stanovísk, kde roboty zastanú a čašníci si len ťuknú, ku ktorému stolu, na ktoré stanovište má prísť, zoberú si jedlo a robot následne odchádza za nimi,“ dodáva Jorčík.
Roboty sme našli aj v banskobystrickom hoteli. Privítajú vás a zavedú na izbu. Prípadne sa o vás postarajú v reštaurácii.
„Zatiaľ vidím, že môžu byť pomocníci. Ako to vidím ďalej? Kam to dospeje, tak to sa nechám prekvapiť,“ opisuje prevádzkar hotelovej reštaurácie v Banskej Bystrici Jozef Weis.
Robotí personál sa do prevádzok pomaly už dostáva. Tak, ako mnohé predchádzajúce technické novinky, časom vraj v hoteloch a reštauráciách úplne zľudovejú.
„Predstavte si, keď vznikli mobily alebo začali sa používať. Najskôr boli kde, v armáde, vo vesmíre a teraz ich máme všetci vo vreckách,“ uzatvára dodávateľ doručovacích robotov Martin Perončík.
Cena robota je okolo 15-tisíc eur. Návratnosť investície závisí od vyťaženosti prevádzky.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo