Jeho vinica je ako degustačný raj. Našli sme hrozno, ktoré chutí ako jahoda, citrón, vanilka či dokonca cukrová vata. Ján z Lučenca pestuje viac ako 500 druhov hrozna. Na niektorých si pochutí ešte aj na konci novembra, iné už musí pripraviť na zimu.
Jednou z odrôd, ktoré vydržia najdlhšie a osladia aj chladné dni je Luskáčik.
„V novembri, keď aj mrzlo celý týždeň-dva, stále som ho mal tvrdé. Je to hrozno, ktoré keď dáte na zimu do chladničky, vydrží vám dlho,“ hovorí pestovateľ hrozna Ján Obročník.
Aj po prvých mrazoch sme u Jána Obročníka ochutnali mnoho druhov hrozna, niektoré chutilo ako jahoda, iné ako vanilka či citrón.
Manželka Veronika Obročníková hovorí, že miluje chuť cukrovej vaty.
Tematický októbrový názov má druh Halloween. Tvarom vôbec nepripomína hrozno.
Tie, na ktorých si už nepochutnáte, treba zazimovať. Dobré je ochrániť koreň pred mrazom a tiež odstrániť choré alebo nedozreté časti.
Na ovocie z vlastnej záhrady nedá Ján dopustiť. Okrem hrozna pestuje aj iné exotické ovocie. Napríklad aj takéto oválne banány.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo