Myslíte si, že tmavé kakao je kvalitnejšie? Odborníčka prichádza s prekvapivou pravdou

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Horké, sladké, ale aj zdravé. Kakao a čokoláda nie sú len pochúťkou, ale aj zdrojom energie. Odborníci radia, ako si vybrať tú kvalitnú, ktorá povzbudí telo aj myseľ – bez zbytočného cukru.

Kakao je potravina bohatá na veľké množstvo živín. Pôvod má v Južnej Amerike, kde sa teší obľube ešte od čias Mayskej civilizácie. Patrí medzi ovocie a dokáže nabudiť, či zlepšiť náladu.

Existuje viacero druhov kakaa. Holandské, ktoré prešlo chemickou úpravou, prírodné a kakao, ktoré neobsahuje nič iné ako kakaové bôby.

Prečítajte si tiež:

Od bôbov až po prášok

„Spracovaním kakaových bôbov vznikne kakaová hmota. Následným odtučnením vytvoríme dve zložky, kakaové maslo a odtučnený kakaový prášok,“ vysvetľuje Martina Matejčíková, dovozkyňa juhoamerického kakaa.

Tvrdenie, že čím je kakao tmavšie, tým je kvalitnejšie, je mýtus. Znamená to, že len prešlo procesom alkalizácie.

Predĺži síce jeho životnosť, no zároveň ho zbaví výživných látok. Takéto kakao poznáme pod názvom „holandské.“

Prečítajte si tiež:

Menej je niekedy viac

Pre povzbudzujúce účinky je dobré nepreháňať to s množstvom. Odporúča sa konzumovať 30 gramov denne, čo sú približne dva nápoje.

Príprava kakaa sa v našich zemepisných šírkach nezaobíde bez mlieka, no v juhoamerickej tradícii by ste ho hľadali márne.

„V Južnej Amerike sa kakao pije s vodou, ten zážitok je výnimočný,“ hovorí Martina.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Reflex

Dôležité udalosti