Rastlinné alternatívy mäsa budú musieť zmeniť názvy. EÚ schválila prísnejšie pravidlá označovania.
Už žiadne vegánske burgery ani vegánske klobásy. Europarlament sprísňuje označovanie mäsových produktov. Tí, ktorí predávajú rastlinné alternatívy, budú musieť svojim produktom vymyslieť nové názvy. Opatrenia ešte musia do svojich zákonov zapracovať jednotlivé členské štáty.
Čisto vegánske reštaurácie si svoju klientelu našli aj v centre Bratislavy. Vegánske jedlo totiž nemusí automaticky znamenať len šalát. Z jedálneho lístka sme si objednali burger a k tomu jedno obedové menučko.
„Toto je cícerovo-hlivový perkelt so zemiakovými haluškami. A toto pred vami je cajun burger. Hlavnou zložkou je seitan,“ uvádza konateľ Vegan Kiosk Bistro Lukáš Pavelka.
V zložení je napísané cajun burger. To je prvý chyták. „Áno, možno prvá budúca sporná záležitosť,“ reaguje Pavelka.
V zložení je tiež uvedené chrumkavý seitan steak. „Seitan je taká vegánska alternatíva. Je to pšeničná bielkovina,“ vysvetľuje.
Názvy ako steak či burger bude musieť Lukáš časom z menu vyškrtnúť. Zákaz označovať rastlinné produkty „mäsovými“ výrazmi vníma úsmevne, no upozorňuje aj na možné negatívne dôsledky.
„Môj osobný názor je, že to bude mať spoločenské následky. Tieto produkty sa môžu týmto spôsobom zosmiešňovať alebo ostrakizovať,“ dodáva Pavelka.
Prísnejšiu definíciu mäsa schválili europoslanci v rámci balíka poľnohospodárskych zákonov. Agrárne firmy budú mať jednoduchší prístup k dotáciám a menej byrokracie.
„Tento balíček je výsledkom dlhých mesiacov rokovaní. Posilní pozíciu poľnohospodárov v dodávateľskom reťazci. Reagujeme tak na protesty farmárov z roku 2024,“ uviedla europoslankyňa Céline Imart z Európskej ľudovej strany.
Vtedy v Bruseli protestovali aj slovenskí farmári. Sprísňovanie označovania mäsových výrobkov vítajú. Podobná legislatíva už dnes platí pre výrobky z mlieka.
„Pre nás ide o to, že keď porovnávame výrobky rastlinného a živočíšneho pôvodu, je tam veľký rozdiel v nutričnej hodnote. Preto nesmie byť spotrebiteľ uvádzaný do omylu,“ vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
Spýtali sme sa aj umelej inteligencie, ako by ona nazvala vegánsky burger. Vymyslela názvy ako vegánsky disk, rastlinný kotúč či grilka. To posledné je celkom vydarená, vtipná slovenská skratka.
Zatiaľ nie je známe, kedy začnú zmeny platiť aj u nás. Legislatívu totiž musí prijať aj slovenský parlament.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo