Osladiť si život nás stojí menej. Cukor vieme kúpiť aj o takmer polovicu lacnejšie ako pred rokom. Cukor padá aj na svetových trhoch. Je to aj tým, že ho je prebytok.
Ešte na jeseň 2023 cena cukru trhala rekordy, bol najdrahší za viac ako dekádu. Teraz sa karta obrátila a jeho cena klesá už niekoľko mesiacov.
„Dôvodom je silnejšia produkcia v ázijských krajinách ako India, Thajsko a Čína,“ odôvodňuje analytik XTB Marek Nemky.
Cukru je preto na trhu veľmi veľa a podľa cukrovarníkov sa pod to podpisuje aj jeho nižšia spotreba, ktorá súvisí aj so zdražovaním čokolády.
„Výrobky, ktoré obsahujú kakao, majú vyššiu cenu, a tým sa to odráža aj na spotrebe týchto výrobkov, ktoré obsahujú aj cukor,“ hovorí Michal Abelovič, predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku.
Cukor tak spadol na hodnoty spred dva a pol roka. Aktuálne sa obchoduje za zhruba 30 centov za kilo. Analytik tvrdí, že sa jeho cena teraz stabilizovala po tom, čo v uplynulých rokoch až neprimerane vystrelila.
Kryštálový cukor sme dnes v akcii kúpili za necelých 70 centov. Pre porovnanie, podľa Štatistického úradu SR by sme vlani a predvlani v apríli za kilo cukru zaplatili viac ako euro.
Kúpiť v uplynulých dňoch sa dal dokonca v akciových cenách ešte lacnejšie, aj za 65 centov. To je dobrá správa práve teraz, na začiatku zaváraninovej a džemovej sezóny.
Prejaví sa lacnejší cukor aj na cenách cukroviniek, zákuskov či zmrzliny? Zisťovali sme, či za ňu toto leto budeme platiť menej.
„Pokles určite nemožno očakávať. My sme sa pokúsili zostať na minuloročných cenách, na rozdiel od cukru veľa ďalších položiek nám stúplo. Cena čokolády je historicky najvyššia,“ tvrdí Monika Pokorná, majiteľka zmrzlinárne Favor.it.
Rovnako to vidia aj cukrári. Pokles cien zákuskov či sladkého pečiva nevidia reálne. „Ich ceny sú závislé od ceny práce a výšky osobných nákladov, ktoré neustále rastú,“ hovorí Milan Lapšanský, šéf Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Ako sa bude cena cukru v obchodoch vyvíjať v ďalšom období, je podľa analytika ťažké predpovedať, rozhodovať bude aj počasie a následná úroda. Cukrovarníci však tvrdia, že súčasné nízke ceny nie sú udržateľné.
„Príde k zvýšeniu cien všeobecne v Európe,“ povedal na záver Abelovič.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo