Našli pôvodnú receptúru syrovca z čias Rakúsko – Uhorska. Je v ňom skrytá chuť muránskych lúk

Syrec z Muráňa.
Syrec z Muráňa. Zdroj: TV Markíza

Všetko sa začína dojením miestnych oviec. Spracúva sa výhradne 100 % ovčie mlieko.

Za čias Rakúsko - Uhorska ho vyvážali na viedenský dvor ako regionálnu špecialitu. Tvrdý dlho zrejúci syrec pôvodne z Klenovca sa však po desaťročiach úplne vytratil. Zabudnutú receptúru napokon objavili v archívoch ľudia z muránskeho salaša.

Muránska planina. Kraj, ktorý je ďaleko od vysokých komínov. Naopak, nikdy mu nechýbali šťavnaté lúky a pasúce sa ovce. Kedysi tu vyrábali aj túto syrársku delikatesu s jednoduchým názvom.

Všetko sa začína dojením miestnych oviec. Spracúva sa výhradne 100 % ovčie mlieko.

Najhlavnejšia vec pri výrobe syrca je pridanie mliečnej srvátkovej kultúry.

Táto srvátka obsahuje všetko, čo skonzumujú ovce na paši. Všetky byliny, ich vône a chute, ktoré sa nachádzajú v danom regióne.

Potom sa vleje za kalíštek syridla. Miestni vravia, že mlieko "kľagne".

Ďalší postup nájdete v priloženej reportáži Ľuba Fronka


Tvrdé zrejúce syry sú známe v celom svete, ale my si musíme uvedomiť, že v tomto syrci je skrytá história práce našich predkov, ktorí našli tento spôsob výroby a čo je najhlavnejšie, v podstate môžeme povedať, že v týchto syroch je skrytá chuť muránskych lúk.


MURÁŇ/TV Markíza
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

TOP ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Dôležité udalosti