Všetko sa začína dojením miestnych oviec. Spracúva sa výhradne 100 % ovčie mlieko.
Za čias Rakúsko - Uhorska ho vyvážali na viedenský dvor ako regionálnu špecialitu. Tvrdý dlho zrejúci syrec pôvodne z Klenovca sa však po desaťročiach úplne vytratil. Zabudnutú receptúru napokon objavili v archívoch ľudia z muránskeho salaša.
Muránska planina. Kraj, ktorý je ďaleko od vysokých komínov. Naopak, nikdy mu nechýbali šťavnaté lúky a pasúce sa ovce. Kedysi tu vyrábali aj túto syrársku delikatesu s jednoduchým názvom.
Všetko sa začína dojením miestnych oviec. Spracúva sa výhradne 100 % ovčie mlieko.
Najhlavnejšia vec pri výrobe syrca je pridanie mliečnej srvátkovej kultúry.
Táto srvátka obsahuje všetko, čo skonzumujú ovce na paši. Všetky byliny, ich vône a chute, ktoré sa nachádzajú v danom regióne.
Potom sa vleje za kalíštek syridla. Miestni vravia, že mlieko "kľagne".
Ďalší postup nájdete v priloženej reportáži Ľuba Fronka
Tvrdé zrejúce syry sú známe v celom svete, ale my si musíme uvedomiť, že v tomto syrci je skrytá história práce našich predkov, ktorí našli tento spôsob výroby a čo je najhlavnejšie, v podstate môžeme povedať, že v týchto syroch je skrytá chuť muránskych lúk.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo