Pri pití každého vína platí rovnaké pravidlo – ak má priniesť úžitok, treba ho piť s rozumom a mierou.
V čase, keď čoraz viac vyhľadávame prirodzené a zdravšie potraviny, naturálne víno je pre mnohých čoraz lákavejšou voľbou.
Nahé, naturálne či remeselné – víno, ktoré je úprimné a pravdivé. Jeho milovníci sa stretli na medzinárodnom festivale v Leviciach. Cesta každého takého vína sa začína už vo vinici.
„Do tých vín nepridávame žiadne ušľachtilé kvasinky, enzymatické prípravky. Málokto tie vína filtruje,“ vysvetľuje vinár z Tokaja Matúš Dovjak.
Festival predstavuje naturálne vína z vulkanických vinohradov. Teda z viníc, kde pôdu pred miliónmi rokov formovala sopka.
„Veľa vín vyrobených takýmto štýlom naturálnym alebo remeselným spôsobom neprejde procesom filtrácie alebo čírenia, takže tie vína majú jemný zákal, ktorý my nazývame noblesný sediment. Je to prirodzená súčasť zdravého vína a väčšinou je to tvorené bielkovinami,“ uviedol vinár z Brhloviec Ján Záborský.
Pri pití každého vína platí rovnaké pravidlo – ak má priniesť úžitok, treba ho piť s rozumom a mierou.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo