V ekoparku pri Rajci skúšajú, čo všetko zvládne hrozno a čo z neho dokážu vyčarovať.
Kým inde burčiak už rozlievali, oni stáčali svoj prvý. Dnes majú v sudoch niekoľko druhov vína.
Ladislav Židek skúša, čo sa vydarí a ktoré hrozno bude najvhodnejšie. Pestuje ho totiž vo veternej časti pri Rajci, až 500 metrov nad morom. To má od bežných vinárskych podmienok ďaleko.
„Štyri riadky kompletne zamrzli, ale sme to obrali pred dvoma týždňami, cukornatosť bola len 13 percent, málo na výrobu vína,“ opisuje ekopestovateľ Ladislav Židek.
Do potrebných 21 percent si pomohli trstinovým cukrom. Iný mušt bol už sladší.
„A my si týmto spôsobom otestujeme, ktoré odrody nám lepšie prežijú. A potom sa vyberie 20 až 30 a s tým sa už budeme hrať,“ dodal.
Počasie je ale nevyspytateľné, štyri stupne pod nulou ich zasiahli aj v októbri. A najviac ich vedia prekvapiť jarné mrazy: „A to je zákonitosť tu na severe, že tie mrazy vždy prídu,“ skonštatoval.
Tento rok mu zničili všetky kvety hrozna. Najviac sa pozviechali biele odrody.
„Tie, čo zrejú dlhšie, zas pochytili jesenné mrazy. A zas to zamrzlo, to je taká hra,“ tvrdí pestovateľ.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo