Sezóna burčiaku začína a slovenskí vinári už predávajú. Vďaka letu bez horúčav očakávajú vyššiu úrodu než v minulom roku.
Vinárov počasie tento rok potešilo, keďže po dvoch rokoch mohli začať so zberom hrozna v štandardnom čase a nemuseli žiadať rezort pôdohospodárstva o povolenie na skorší predaj.
Vinári dúfajú, že tento rok vyrobia 30 až 32 miliónov litrov vína. Ružovo to vyzerá aj s burčiakom.
Za burčiak sa podľa zákona môže označovať výroba zo slovenského hrozna, ktoré zozbierali v danom roku a ak ho predávajú od augusta do konca decembra.
Prvé zbery sú už v plnom prúde. Pravá oberačka sa však začne až v septembri.
S kamerou sme sa boli pozrieť vo vinohradoch v Topoľčiankach.
Nožnice cvakajú, vedrá sa plnia a rad za radom mizne hrozno z viniča. Zberači tu pracujú od rána.
Len v tomto regióne plánujú zozbierať stovky ton hrozna. Najskôr začali s odrodou Irshai Oliver, z ktorej sa vyrába burčiak a tiež aj mladé víno.
„Prvý burčiak bude v nedeľu večer. Úroda vyzerá, že je kvalitná. Hrozno je naozaj pekné a aromatické. Vyzerá, že všetko dobre zapadlo,“ pochvaľuje si vinár Samuel Waldner.
Vinárov čakajú teraz pomerne náročné obdobie. Rozhodujúce bude počasie. Ak by začalo pršať, oberačka by sa mohla spomaliť a kvalita hrozna znížiť.
Oberačka v Topolčiankach potrvá niekoľko týždňov a postupne sa pridajú všetky odrody.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo