Zberači vo vinohradoch pracujú od rána do večera. Vinári si hrozno tento rok pochvaľujú, burčiak už je v ponuke

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Sezóna burčiaku začína a slovenskí vinári už predávajú. Vďaka letu bez horúčav očakávajú vyššiu úrodu než v minulom roku.

Vinárov počasie tento rok potešilo, keďže po dvoch rokoch mohli začať so zberom hrozna v štandardnom čase a nemuseli žiadať rezort pôdohospodárstva o povolenie na skorší predaj.

Vinári dúfajú, že tento rok vyrobia 30 až 32 miliónov litrov vína. Ružovo to vyzerá aj s burčiakom. 

Za burčiak sa podľa zákona môže označovať výroba zo slovenského hrozna, ktoré zozbierali v danom roku a ak ho predávajú od augusta do konca decembra.

Prvé zbery sú už v plnom prúde. Pravá oberačka sa však začne až v septembri.

Prečítajte si tiež:

Ako to vyzerá vo viniciach 

S kamerou sme sa boli pozrieť vo vinohradoch v Topoľčiankach. 

Nožnice cvakajú, vedrá sa plnia a rad za radom mizne hrozno z viniča. Zberači tu pracujú od rána.

Len v tomto regióne plánujú zozbierať stovky ton hrozna. Najskôr začali s odrodou Irshai Oliver, z ktorej sa vyrába burčiak a tiež aj mladé víno.

„Prvý burčiak bude v nedeľu večer. Úroda vyzerá, že je kvalitná. Hrozno je naozaj pekné a aromatické. Vyzerá, že všetko dobre zapadlo,“ pochvaľuje si vinár Samuel Waldner.

Vinárov čakajú teraz pomerne náročné obdobie. Rozhodujúce bude počasie. Ak by začalo pršať, oberačka by sa mohla spomaliť a kvalita hrozna znížiť.

Oberačka v Topolčiankach potrvá niekoľko týždňov a postupne sa pridajú všetky odrody.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti