Tradičné vianočné jedlo, ktoré nesmie chýbať na štedrovečernom stole, si gazdinky chystajú už teraz.
Aj keď sa opekance dajú kúpiť aj v obchode, najlepšie vraj chutia tie vlastnoručne vyrobené. Na Štedrú večeru ich pripravujú na slano i na sladko. Bobaľky sa jedia z jednej misky, aby bola rodina v nasledujúcom roku súdržná.
Viete ako sa robia? Originálny recept nám prezradili v Sedliskách pri Vranove nad Topľou.
Folkloristky pri príprave cesta na tradičné bobaľky žiadnu mierku ani kuchynské váhy nepoužívajú, suroviny dávkujú od oka. Múka sa má vraj preosiať, aby bola vzdušnejšia. Pridá sa soľ, cukor, jedno celé vajce a jeden žĺtok.
„Droždie vykysne v mliečku, s tým zalejeme a miesime,“ opisuje folkloristka. Vymiesené cesto potom prikryjú obrusom a nechajú vykysnúť na teplom mieste.
„Zabalím ho ešte aj do deky, moja mama to niekedy dávala pod perinu,“ dodala.
Pozrite si celý proces v priloženej reportáži.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo