Banícky nápoj s viac ako 400-ročnou históriou sa v Štiavnici pije dodnes. Mimo mesta o ňom mnohí nikdy nepočuli.
Volá sa krampampula a mimo Banskej Štiavnice o nej väčšina ľudí nikdy nepočula.
Starý banícky nápoj sa tu pripravuje už po stáročia, najmä v predvianočnom období.
Sladká, hrejivá a opradená legendami patrí k neodmysliteľnej atmosfére štiavnických trhov.
Krampampula sa vraj tradične podávala pred Vianocami, keď sa baníci stretávali, stavali betlehemy a chystali sa na sviatky.
„Tá receptúra je stará niekoľko stoviek rokov, pochádza z nemecky hovoriacich krajín. Základom krampampule je horúce červené víno, do ktorého sa špeciálnym spôsobom prilieva karamel. Ten je obohatený o rôzne koreniny a byliny,“ uvádza predajca krampampule Milan Kabina.
Hlavnou zložkou, ktorá jej dodáva správnu chuť a silu, je však alkohol.
„A to je vlastne prísne strážené tajomstvo, ktoré vám v Banskej Štiavnici, žiaľ, nikto neprezradí – aký alkohol dodáva krampampule jej typickú chuť. Pred tromi rokmi sa však podarilo objaviť pôvodnú, viac ako 400 rokov starú receptúru,“ dodáva Kabina.
Spýtali sme sa predajcov aj návštevníkov trhov, či vedia, čo je to krampampula.
„Netušia vôbec, nemajú ani poňatia,“ hovorí jeden zo stánkarov.
„Bohužiaľ, veľmi nie, ale viem, že to patrí k štiavnickým banským tradíciám,“ uviedol jeden z návštevníkov trhov.
Baníci vraj v predvianočnom čase s obľubou pili krampampulu nielen pre jej špecifickú chuť, ale aj preto, že ju považovali za liek.
„Keď pracovali v bani, dýchali ťažké kovy. Krampampula a Banská Štiavnica k sebe patria už viac ako 400 rokov a veríme, že to bude pokračovať minimálne ďalších 400 rokov,“ uzatvára predajca Milan Kabina.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo