Za ten čas svoj kumšt vytrénoval priam na profesionálnu úroveň.
Vianočný chod domácnosti počas najkrajších sviatkov v roku má pod palcom ako máloktorá gazdinka.
„Som vyučený cukrár, pekár. Vždy ma zaujímali tradície, história, tak som si zhruba pred 10 rokmi kúpil stroj a začal som skúšať piecť oblátky,“ hovorí Lukáš Baudyš.
Za ten čas svoj kumšt vytrénoval priam na profesionálnu úroveň. Začiatok výroby je vždy rovnaký. „Urobíme si cesto na oblátky, to spočíva z múkovej časti,“ hovorí.
Do nej pridáme mlieko, vajce a vanilkový cukor. Všetko rozšľaháme. Zároveň z cukru a z masla uvaríme sirup.
„Cukrový sirup prevrel, takže to zalejeme do múkovej časti. Rozmiešam a precedím,“ dodáva.
Z cesta sa už vyrábajú oblátky. Lukáš sa zameriava na sladké vanilkové.
„Niekto pečie ochutené, ale ja mám starý osvedčený recept a nechcem ho meniť,“ priznal.
Lukáš nenašiel záľubu len v oblátkach, ale dokonca aj háčkuje. Keďže má doma kroje, vždy bolo treba niečo zaplátať.
„Učil som sa z internetu, pretože starká vedela háčkovať, ale zomrela, keď som bol malý. Tak som sa musel naučiť sám,“ doplnil.
Guľu na vianočný stromček z pevnej nite uháčkuje asi za štvrťhodinu. Mama tak má doma upečené aj vyzdobené.
Muž v Kristových rokoch pracuje v obchode, kde sa premelie veľa ľudí. Vytúžený pokoj tak nachádza doma v kuchyni.
„Človek nepotrebuje nejaké veľké dary. Potrebuje skôr vnútorné pohladenie a toto mne oblátky a háčkovanie dávajú,“ uzavrel.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo