Vanilkové rožky, medovníky či zákusky. Do sviatkov zostávajú už len posledné dni. V cukrárňach, či doma v kuchyniach, už teraz vládne predvianočný zhon.
Pečenie ide naplno, no tento rok vyjde sladké potešenie drahšie. Viaceré suroviny, bez ktorých sa vianočné koláče nezaobídu, výrazne zdraželi.
Toto sú rekordéri v zdražovaní. Salko, čokoláda a kakao. Za Salko zaplatíme o polovicu viac ako pred rokom. Čokoláda išla hore o 37 percent.
Priplácame aj za džem, vajíčka a mliečne výrobky – napríklad za smotanu na šľahanie.
Nájdu sa ale aj položky, ktoré zlacneli. Najviac med a maslo.
Dôvodov zdražovania je viac – prichádzajú zo zahraničia, aj z domácej ekonomiky.
„Cenový vývoj potravinových komodít na burzových trhoch, a čo sa týka interných faktorov, tak je to spojené s konsolidáciou verejných financií a v súvislosti so zvyšovaním DPH a spotrebnej dane na niektoré potraviny, ako primárne cukrová daň,“ hovorí Matej Bajzík, analytik finančných trhov XTB.
Ceny potravín v októbri medziročne rástli najpomalšie od vlaňajšieho júna. My sme sa pozreli, ktoré potraviny najviac zdraželi a zlacneli v priebehu tohto roka.
V porovnaní s minulým rokom zlacnela výrazne najmä zelenina. Medziročný pokles cien badať aj pri ovocí a po dlhom čase aj pri olejoch a tukoch.
Od začiatku roka zdražela ryža aj všetky druhy múky. Mierne išla hore cena obyčajného chleba, no výraznejšie si priplatíme za celozrnný či krehký chlieb.
Stúpala aj cena vaječných cestovín či detských piškót. Priemerná cena rožkov sa pohybuje celý rok na tej istej úrovni.
Na druhej strane, viaceré druhy potravín tento rok zlacňovali. Badať to napríklad pri bravčovom mäse. Najviac išla dole cena bravčového stehna bez kosti, konkrétne o 47 centov za kilo.
Menej sme platili aj za malokarpatskú a šunkovú salámu, rovnako tak za mrazené rybie filety a rybie filé.
V kaviarni a cukrárni v meste pod Čebraťom za dva predvianočné týždne napečú približne 11-tisíc vianočných koláčov.
„Teraz pripravujem makovú štrúdľu, ktorá je veľmi obľúbená u našich zákazníkov a najdrahšie na nej sú tieto višne, ktoré tento rok išli o 40 percent hore,“ opisuje Mária Močáryová, cukrárka z kaviarne U kmotry.
„Ovocie mrazené tiež, čo používame určite išlo hore. Džemy. Čo sme radi používali džemy už momentálne ani nemáme ako zohnať, nevieme čo sa deje, sa snažíme miešať si svoje,“ dopĺňa Beata Vargová, cukrárka z kaviarne U kmotry.
„Hore išla čokoláda, ale menej ako minulý rok. Takisto kakao, vajíčka sa dvíhali, ale nie sú to také dramatické vzostupy ako minulý rok,“ tvrdí Močáryová.
V tartaletkách je pistáciová pasta. Dáva sa aj do laskoniek. Ošiaľ okolo dubajskej čokolády z nej v raste cien urobil rekordmana a nedala sa ani zohnať.
„Museli sme ju objednávať z Českej republiky. Dva a pol kilové balenie, za ktoré sme platili nejakých 115 eur, zrazu uprostred leta 220 eur,“ hovorí cukrárka.
Najviac idú na vianočné stoly rôzne rezy, ako punčový.
Napriek nárastu cien viacerých surovín sa tu rozhodli ceny vianočných koláčov oproti minulému roku nezvýšiť.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo