Obávate sa kostí v kaprovi? Rybár nám ukázal, ako ho očistiť tak, aby ich bolo čo najmenej

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Pokiaľ ide o hlavné jedlo, kapor už síce nie je jedinou voľbou, ako to bolo kedysi, stále však vedie s výrazným náskokom.

Nie každý si ho však trúfne aj sám očistiť a vyfiletovať. Zisťovali sme, ako na to.

Kapor síce už nie je jedinou vianočnou rybou, no popri zubáčovi či lososovi si stále drží pevné miesto.

Aby ste sa pri štedrovečernom stole nemuseli trápiť s kosťami, rybár Braňo nám priamo pred kamerou ukázal najjednoduchší spôsob, ako kapra pripraviť tak, aby bol filet čistý.

Podľa neho to nie je náročné. Treba na to hlavne bezpečnosť, mať poriadne ostrý nožík a pomaličky si ním pridržať rybu.

„Najprv si strčíme nožík tesne pod šupiny a krátkymi pohybmi sa snažíme dostať medzi ne a tuk,“ uviedol rybár Branislav Repka.

Prečítajte si tiež:

Po očistení príde filetovanie

„Potom si ho načneme pri chrbtovej kosti, aby sme to vedeli zlupnúť. Ďalej ideme už na brucho, pozor na plutvy. Zase pokračujeme takým istým spôsobom, aby sme sa dostali až k hlave. Takýmto spôsobom dôjdeme k tomu, že nám zostane na kaprovi aj trocha tuku, ktorý nám robí to, čím sú Vianoc zaujímavé, že tá chuť toho kapra je aj v tom mäse,“ vysvetlil Repka.

Pozor si podľa neho treba dávať na to, aby rezy neboli príliš dlhé, lebo môžu viesť k nešťastiu. Keď je kapor stiahnutý z kože, je na rade ho filetovať.

„Snažíme sa to pridržiavať, aby sa nám mäso veľmi nehýbalo. Tým pádom je ten rez presnejší. Pomaličky po chrbte cítime, že tie kosti nám kladú chvíľami odpor. A potom nás už kosti vedú postupne k spodnej časti k bruchu,“ popísal Repka.

Celé čistenie a filetovanie trvalo rybárovi 6 minút a 30 sekúnd. Filet potom stačí iba obaliť a vypražiť na vianočný stôl.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti