Domáce

Aj odborník nám potvrdil to, čo sa hovorí a píše o hamburgeroch

Hamburger a celulóza.
Hamburger a celulóza. Zdroj: TV Markíza

Dôvod na paniku však nie je. Celulózu je povolené pridávať do potravín.

Zahustiť fašírky drevenými pilinami? Žiadny problém. Aspoň nie pre majiteľov niektorých fastfoodov. Na povrch opäť raz prenikli zaujímavé informácie a zdá sa, že na dreve si okrem bobrov brúsime zuby aj my ľudia.

Zdroj: TV Markíza

Ako zväčšiť objem mäsa bez mäsa? Odpoveď je jednoduchá. Pridáme tam niečo iné. Podobne ako pri víne. „Ak mám liter kvalitného vínu a pol litra toho vína vypijem a chce mať liter vína, no tak tam dolejem pol litra vody a zase mám liter vína, že?" hovorí Prof. Ing. Peter Šimko DrSc. z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

No a fašírky zase možno premiešať s drevenými pilinami. Aspoň tak to píše americká tlač o svojej gurmánskej pýche - hamburgeroch. Na to, aby sme zistili, že toto mäso nie je stopercentné mäso, nepotrebujeme žiadne zložité laboratórne prístroje. Postačí nám náš vlastný čuch. „Z tohto výrobku nie je cítiť ten typický lahodný fragment mäsovej vône," tvrdí profesor Šimko.

No, aby sme veci uviedli na správnu mieru. Piliny neukradli z výstelky škrečkovej klietky. Drevo sa vlastne skladá z niekoľkých prírodných polymérov. Jedným z tých polymérov je celulóza a tú je povolené pridávať do potravín.

A tak ju v rôznych podobách nájdeme v potravinách, či liekoch. Hojne s ňou totiž pracuje aj farmaceutický priemysel. Je to nevstrebateľná vláknina. No oproti prírodnej z ovocia a zeleniny je to produkt chemického priemyslu.



BRATISLAVA/TV Markíza
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Dôležité udalosti