Akú máte najradšej vy?
Hovorí sa, že dve sedmičky pri narodení prinášajú šťastie. A možno to platí aj pre čokoládu, ktorá dne svoj deň. Je určený pre všetkých milovníkov čokolády a oslavuje sa na deň, kedy v roku 1550 bola čokoláda uvedená na európsky trh a stala sa tak dostupnou pre ľudí.
Čokoláda je jedna z najpopulárnejších sladkostí na svete. Je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. Indiáni si ju dávali pred tým, ako išli do boja. Vraj im dodala toľko energie, že vyhrali každú bitku.
Kvalitná čokoláda je taká, ktorá vám chutí. Mala by obsahovať určité percento kakaa. To sa získava z kakaových bôbov a ich dvoch najdôležitejších zložiek - kakaového masla a kakaa.
Láska k čokoláde pritom podľa mnohých nie je len psychická, ale aj fyzická záležitosť. Podobné je to napríklad pri niektorých typoch liekov proti úzkosti. Čiže to, čo si myslíme, že je v hlave, môže byť v konečnom dôsledku v tele? Psychoterapeut Martin Miler tvrdí, že áno.
Štúdie navyše dokázali, že čokoláda dokáže produkovať endorfíny v mozgu. Okrem toho dodáva energiu, pozitívne vplýva na krvný tlak, a tiež znižuje cholesterol. Nečudo, že sa v nej ľudia začali už aj kúpať.
Vedeli ste toto o čokoláde?
Aztékovia používali kakaové bôby ako platidlo: za 1 bôb ste dostali jednu väčšiu paradajku, za 30 bôbov menšieho králika alebo morčacie vajce, za 100 bôbov priemerného otroka alebo manželku.
Prvá reklama na čokoládu sa objavila v anglických novinách v roku 1657.
V roku 1913 dokázala jedna pracovníčka v bratislavskom závode Stollwerck (predchodca Figara) každý deň zabaliť v priemere 25 kg mliečnych karameliek.
Väčšina čokolády, ktorú v súčasnosti jeme, pochádza z kakaových bôbov zbieraných v západnej Afrike. Na kakaových farmách pracuje v Afrike asi 10 miliónov ľudí. Vypestujú takmer 70 percent svetovej produkcie kakaa.
Na svete existujú tri hlavné druhy stromov kakaovníka, ktorých bôby majú svoju charakteristickú chuť a vlastnosti (Forastero, Criollo a Trinitario). Kvalitná čokoláda vzniká zmiešaním týchto druhov.
Väčšina fariem, z ktorých sa dovážajú kakaové bôby je veľmi malá. Ich rozloha je v priemere iba 4 až 6 hektárov.
Z Južnej Ameriky sa dováža len 14 percent svetovej produkcie kakaových bôbov.
Čokoláda je pre psích miláčikov nebezpečná. Obsahuje totiž zložky, ktoré ich telo nedokáže stráviť a odbúrať. Pre zdravých ľudí to našťastie neplatí.
Bonboniéru dostávajú ženy 3x častejšie ako muži.
Najväčší jedáci čokolády sú Briti (cez 10kg na obyvateľa), Švajčiari (9,3kg) a Nemci (8,1kg).
Česi aj Slováci zjedia ročne v priemere zhruba 3,7kg čokolády.
A niektorí ľudia držia aj čokoládové diéty. Naša kolegyňa si to vyskúšala na vlastnej koži.
Informácie sme čerpali z wikipédia, figaro.sk a google.sk
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo