Dnes má sviatok jedna z najpopulárnejších sladkostí

Čokoláda
Zdroj: Internet

Akú máte najradšej vy?

Hovorí sa, že dve sedmičky pri narodení prinášajú šťastie. A možno to platí aj pre čokoládu, ktorá dne svoj deň. Je určený pre všetkých milovníkov čokolády a oslavuje sa na deň, kedy v roku 1550 bola čokoláda uvedená na európsky trh a stala sa tak dostupnou pre ľudí.

Čokoláda je jedna z najpopulárnejších sladkostí na svete. Je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. Indiáni si ju dávali pred tým, ako išli do boja. Vraj im dodala toľko energie, že vyhrali každú bitku.

Zdroj: shuterstock.com

Kvalitná čokoláda je taká, ktorá vám chutí. Mala by obsahovať určité percento kakaa. To sa získava z kakaových bôbov a ich dvoch najdôležitejších zložiek - kakaového masla a kakaa.

Láska k čokoláde pritom podľa mnohých nie je len psychická, ale aj fyzická záležitosť. Podobné je to napríklad pri niektorých typoch liekov proti úzkosti. Čiže to, čo si myslíme, že je v hlave, môže byť v konečnom dôsledku v tele? Psychoterapeut Martin Miler tvrdí, že áno.

Štúdie navyše dokázali, že čokoláda dokáže produkovať endorfíny v mozgu. Okrem toho dodáva energiu, pozitívne vplýva na krvný tlak, a tiež znižuje cholesterol. Nečudo, že sa v nej ľudia začali už aj kúpať.

Vedeli ste toto o čokoláde?

Aztékovia používali kakaové bôby ako platidlo: za 1 bôb ste dostali jednu väčšiu paradajku, za 30 bôbov menšieho králika alebo morčacie vajce, za 100 bôbov priemerného otroka alebo manželku.

Prvá reklama na čokoládu sa objavila v anglických novinách v roku 1657.

V roku 1913 dokázala jedna pracovníčka v bratislavskom závode Stollwerck (predchodca Figara) každý deň zabaliť v priemere 25 kg mliečnych karameliek.

Zdroj: Shutterstock.com


Väčšina čokolády, ktorú v súčasnosti jeme, pochádza z kakaových bôbov zbieraných v západnej Afrike. Na kakaových farmách pracuje v Afrike asi 10 miliónov ľudí. Vypestujú takmer 70 percent svetovej produkcie kakaa.

Na svete existujú tri hlavné druhy stromov kakaovníka, ktorých bôby majú svoju charakteristickú chuť a vlastnosti (Forastero, Criollo a Trinitario). Kvalitná čokoláda vzniká zmiešaním týchto druhov.

Zdroj: Internet

Väčšina fariem, z ktorých sa dovážajú kakaové bôby je veľmi malá. Ich rozloha je v priemere iba 4 až 6 hektárov.

Z Južnej Ameriky sa dováža len 14 percent svetovej produkcie kakaových bôbov.

Čokoláda je pre psích miláčikov nebezpečná. Obsahuje totiž zložky, ktoré ich telo nedokáže stráviť a odbúrať. Pre zdravých ľudí to našťastie neplatí.

Bonboniéru dostávajú ženy 3x častejšie ako muži.

Najväčší jedáci čokolády sú Briti (cez 10kg na obyvateľa), Švajčiari (9,3kg) a Nemci (8,1kg).

Česi aj Slováci zjedia ročne v priemere zhruba 3,7kg čokolády.


A niektorí ľudia držia aj čokoládové diéty. Naša kolegyňa si to vyskúšala na vlastnej koži.

 

Informácie sme čerpali z wikipédia, figaro.sk a google.sk


Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti