Ovocné diéty môžu spôsobiť vznik cukrovky

jedenie, ovocie
Zdroj: Shutterstock.com

Vedci zistili, že jablkové, banánové a iné diéty hrozia namiesto pekného tela zbytočnými kilogramami.

Jedenie vo veľkom množstve ovocia môže priviesť k cukrovke, obezite a iným zdravotným problémom. Vedci zistili, že jablkové, banánové a iné diéty hrozia namiesto pekného tela zbytočnými kilogramami.

V každom ročnom období, ale hlavne na jar, uverejňujú rôzne časopisy veľa receptov ako rýchlo schudnúť. Hlavnou radou je ovocná diéta. Na raňajky banán, na obed hruška, keď si hladný, tak si daj jablko. Ale podľa výskumov, ktoré robili americkí a britskí vedci, človek jediac ovocie skôr zbytočné kilogramy naberie.

„Jablko nemôže zameniť obyčajnú stravu. Keď sa človek snaží zameniť jedlo ovocím, akoby sa hneď nasýtil. Ale onedlho je znovu hladný. A je jasné, že naberá zbytočné kilogramy. Avšak nie kvôli ovociu, ale kvôli tomu, že ovocie vyvoláva hlad," vysvetľuje dietologička Marina Chorolová

Po ovocí chcem viac jesť

Okrem toho, že po ovocí sa chceme jesť ešte viac, vzniká nebezpečnosť vzniku cukrovky. Sladké ovocie obsahuje takzvané obyčajné sacharidy alebo cukry. Nadbytočné prijímanie cukrov vedie k tomu, že krv sa stáva sladkou.

Zdroj: SITA

„Fruktóza a glukóza, ktoré obsahuje ovocie, postupujú do krvi. Zodpovedný za odstránenie z organizmu nadbytočnej glukózy je hormón inzulín, ktorý vylučuje pankreas. Inzulín sa snaží ponúknuť túto glukózu bunkám svalov, pečene, srdca. Nejaké množstvo sa absorbuje a zvyšok sa odloží do tuku. Môže to priviesť k tučnote a cukrovke," vysvetľuje ďalšia dietolologička Svetlana Isajenková.

A hlavne pri tom trpí pankreas. Neustála tvorba inzulínu vedie k tomu, že bunky strácajú citlivosť voči nemu. Na odvetu zvyšuje organizmus porcie inzulínu, ktorý vyrába. Tak postupne vzniká nedostatok tohto hormónu. Vedie to k cukrovke, kedy si musíte pravidelne pichať inzulínové injekcie.

Ovocie treba kombinovať

Ovocie sa môže jesť v ovocno-zeleninovom šaláte, aby ste zadržali prenik glukózy. Alebo ho môžete jesť s bielkovinami, napríklad s tvarohom, či jogurtom alebo termixom.

Zdroj: Internet

Existujú určité diétne spôsoby, ktoré umožňujú jesť ovocie, a tak získavať potrebné vitamíny, mikroelementy a štruktúrnu vodu, ale pritom sa chránite pred výkyvmi hladiny glukózy v krvi.

Odborníci tvrdia, že zákerné je nielen sladké ovocie. Kyslé a dokonca aj kyslo-sladké jablká môžu vyprovokovať gastritídu. A preto ich jesť nalačno sa neodporúča, napísal Hlas Ruska.

A čo jesť a čo nejesť na raňajky? To si pozrite na videu.



MOSKVA/redakcia Myženy
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti